Slim apparaatje weet wat er in je voedsel zit

KIJK-redactie

05-05-2014 09:00:28

Consumer Physics

Een Israëlisch bedrijf is bezig met de ontwikkeling van een mini-spectroscoop die kan aangeven hoe voedzaam je eten is, of je plant nog water nodig heeft en wat er in die pil zit.

Het apparaatje, SCiO genaamd, maakt gebruik van spectroscopie. Net als zijn grotere, duurdere en op het laboratorium staande broertjes werkt SCiO met infrarood licht. Dit licht schijnt op de moleculen van een bepaald goedje, waardoor de moleculen in beweging komen en het licht op hun eigen manier weer terugkaatsen. Hierdoor kunnen verschillende stoffen worden onderscheiden.

Naast de in een handpalm passende spectroscoop heeft het bedrijf ook nog een app ontwikkeld. Deze app kan de data die de SCiO ontvangt verwerken tot begrijpelijke informatie. En zo kun je van praktisch elk goedje, op metalen na, achterhalen waaruit het bestaat. Handig als je bijvoorbeeld wilt weten of voedsel bedorven is, of er echt zo weinig suikers in je cola light zitten, en of je de juiste medicijnen te pakken hebt.

Het apparaatje gaat ongeveer 200 dollar kosten (een kleine 150 euro) en zal waarschijnlijk aan het einde van dit jaar op de markt komen. Kijk voor meer informatie op de crowdfunding-site Kickstarter, waar de gadget al bijna twee keer het streefbedrag binnenharkte.

Bronnen: Consumer Physics, Kickstarter via GizMag

Tekst: Tom GerritsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis