Slim dak koelt alleen wanneer nodig

kijkmagazine

23 March 2010 16:00

Een wit dak is gunstig als het heet is, maar niet meer als het kwik vervolgens daalt. Een nieuwe coating moet dat probleem oplossen.

Als de zon op je dak brandt, loont het de moeite om dat dak wit te verven. De hitte van de zon wordt dan weerkaatst in plaats van geabsorbeerd, en dat maakt de rekening voor je airconditioning een stuk lager. Maar dat dak ligt er natuurlijk nog steeds op in de winter – en dan zorgt die witte kleur er juist voor dat je harder moet stoken om het een beetje warm te krijgen. Wat te doen?

Het Amerikaanse bedrijf United Environment & Energy LLC heeft een manier gevonden om aan dat dilemma te ontsnappen: een ‘slimme’ coating om op je dak te smeren. Die verandert bij een bepaalde temperatuur van reflecterend naar absorberend, waardoor hij bij warm weer je huis koel houdt, maar bij koud weer niet.

Extra mooi is dat deze ‘bio-based intelligent roof coating’ wordt gemaakt van gebruikte olie uit de fastfoodindustrie. Maar, zo stellen de bedenkers van het goedje ons gerust: dat betekent niet dat je voor die lagere energierekening betaalt met een dak dat permanent naar patat en kroketten meurt. Het spul is volgens hen na verwerking ‘zo goed als reukloos’, en bovendien niet brandbaar.

De coating zou over een jaar of drie klaar moeten zijn voor commercieel gebruik.

Bronnen: American Chemical Society, via PhysOrg.com

Beeld: Thad Zajdowicz


Meer Nieuws