Slimme truc houdt snacks buiten de deur

KIJK-redactie

08-04-2014 11:00:58

Snacks

Nederlandse onderzoekers hebben een simpele manier gevonden om ongezonde snacks buiten de deur te houden. Het lezen van een recept met ‘slanke woorden’ helpt al.

Onderzoekers van de Universiteit van Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam gaven honderd deelnemers bij de ingang van de supermarkt een receptenkaart. De helft kreeg een recept met woorden die te maken hebben met een slanke lijn, bijvoorbeeld ‘gezond en goed voor de lijn: extra slank recept’. De andere helft kreeg precies hetzelfde recept, maar dan met neutrale woorden zoals ‘nieuw receptidee’.

Wat bleek? De mensen in de groep ‘slanke woorden’ kochten gemiddeld 75 procent minder snacks (chips, snoep, enzovoort) dan de mensen in de groep ‘neutrale woorden’. Althans, dat gold voor de mensen met overgewicht. Bij mensen met een normaal gewicht werd geen zichtbaar verschil gevonden.

Geheugensteuntje

Volgens de onderzoekers dient de receptenkaart voor de mensen met overgewicht als een subtiel geheugensteuntje. “Waarschijnlijk werd door het kijken naar de kaart onbewust bepaalde informatie in het geheugen geactiveerd; in dit geval een eerder voornemen om te lijnen. De deelnemers gingen hier vervolgens naar handelen door minder snacks te kopen”, zegt hoofdonderzoeker Esther Papies van de Universiteit van Utrecht.

Het experiment maakt onderdeel uit van het Veni-onderzoeksproject van Papies, waarin ze kijkt naar verschillende technieken om de motivatie om ongezond te eten te begrijpen en af te remmen. De onderzoeker verwacht op basis van de resultaten van dit experiment dat het voor consumenten die gezonder willen eten, kan helpen om bovenaan hun boodschappenlijstje een zin als ‘denk aan een gezond gewicht’ te schrijven.

Bronnen: International Journal of Obesity, NWO

Tekst: Tom GerritsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar