Slimme zeekat doet zich voor als krab

Laurien Onderwater

01-06-2017 13:00:48

zeekat

Door hun tentakels te krommen, kunnen zeekatten zich voordoen als krabben en daar profiteren ze van. Bekijk het filmpje!

Er zijn een hoop dieren op deze aardbol die masters of disguise zijn. De kameleon weet zich onopvallend te maken, deze spin is er goed in, en inktvissen heb er ook een handje (of tentakel) van. Ze kunnen veranderen van kleur, textuur, huidpatronen – noem maar op. En nu is er nog een opvallend trucje ontdekt: ze kunnen zich voordoen als krabben.

Zeekat

Niet alle inktvissen voeren dezelfde trucs uit. De soort die het loopgedrag van de krab nadoet, is de Sepia pharaonis, een zeekat. Onderzoekers uit Japan merkten het opmerkelijke gedrag van de weekdieren op in hun laboratorium in Okinawa. De zeekatten hieven hun voorste tentakels op en kromden de achterste ‘benen’, waardoor het leek alsof ze gewrichten hadden. Bepaalde delen van de huid werden ook donker.

Het onderzoeksteam filmde later hetzelfde gedrag van de zeekatten toen ze in klein tanks waren geplaatst. Er zwommen ook prooidieren rond en zodra de inktvis deze in de gaten kreeg, begon hij dezelfde armbewegingen te vertonen, waardoor het beest geen zeekat meer leek te zijn, maar een krab.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Verrassingsaanval

De Japanse wetenschappers weten nog niet zeker waarom de zeekatten zich als krabben gedragen, maar hebben wel een aantal theorieën. Zo impliceert het nabootsen van krabben dat de weekdieren een harde schild hebben, wat roofdieren zou afschrikken.

Maar het kan ook een tactiek zijn om prooien te lokken. Krabben zijn geen jagers, maar filteren hun voedsel uit het water. Door zich voor te doen als een krab, kan de zeekat heel dichtbij zijn prooi komen en ze verrassen met een aanval. Het team ontdekte ook dat zeekatten die deze techniek onder de knie hebben twee keer zoveel vis vangen. Dat zou dus kunnen komen doordat de afstand tussen hen en de prooi kleiner is. Gewiekste weekdieren, die zeekatten!

Bronnen: Journal of Ethology, New Scientist

Beeld: Kohei Okamoto, Haruhiko Yasumuro, Akira Mori & Yuzuru Ikeda

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes