Sloten openen met ‘sleutelgeluid’?

Karlijn Klei

22-08-2020 14:59:00

sleutel

Het karakteristieke geklik-klak van je sleutel in het sleutelgat zou volgens onderzoekers genoeg zijn om er een kopie van te maken.

Een kopietje van je voordeursleutel is met het origineel bij de hand gauw gemaakt. Volgens computeronderzoekers in Singapore is dat origineel echter niet per se nodig. Zij stellen – op een soort Mission Impossible meets James Bond-achtige manier – enkel met het karakteristieke geluid dat klinkt als je de sleutel in het slot steekt, een kopie te kunnen maken.

Lees ook: Je deur op slot gedaan? Askey weet het

Op een rij

Een van de meest gebruikte sloten is het cilinderslot. Hierbij duwen de tanden van de bijhorende sleutel de pinnetjes in de cilinder zo dat deze pinnetjes precies op een rijtje komen te staan. Hierdoor klikt het systeem los, kan je de sleutel draaien en open je het slot en de deur.

Door de initiële stand en specifieke vorm van de pinnetjes in de cilinder past elk andere sleutel met diens eveneens unieke vorm niet. Dat wil zeggen; de tanden duwen de pinnetjes wel, maar niet zo dat die op een rij komen te staan. De sleutelvorm is dus essentieel.

Karakteristieke ‘kliks’

De onderzoekers van de National University van Singapore menen die vorm aan het geluid van de sleutel af te kunnen leiden. Hoewel het klinkt als iets uit een actiefilm, zit er wel iets in. De klikjes die je hoort wanneer je met de sleutel een voor een de pinnetjes op de juiste plek duwt, zijn in theorie specifiek voor elke sleutelslotcombinatie. Ook de tijd tussen elke klik zegt iets over de vorm van de sleutel.

Om dit idee te toetsen, ontwikkelde het team SpiKey: een systeem dat de klikjes met behulp van algoritmen omzet in een sleutelvorm. Althans, het systeem maakt een schatting. In sommige gevallen rollen er zoveel als vijftien mogelijke sleutelvormen uit. Meestal, zo schrijven de onderzoekers, zijn het er een stuk of drie. Met een 3D-printer kunnen er van de ‘kandidaatsleutels’ die uit het systeem rollen, fysieke versies gemaakt worden.

Sleutelgeluid

De onderzoekers kwamen middels een complexe berekening, gebaseerd op de mogelijke eigenschappen (lees: vorm) van een gemiddelde sleutel met zes tanden (en dus zes pinnen) uit op 586.584 mogelijke sleutelcombinaties. Volgens de modellen is een ruime 330.000 daarvan gevoelig voor de ‘SpiKey-methode’.

Een indrukwekkend trucje, maar verre van feilloos, erkent ook het team zelf. Behalve dat het systeem dus niet op alle sleutels werkt, dient de geluidsopname bijvoorbeeld van heel goede kwaliteit te zijn.

Overigens is het misschien juist fijn dat het systeem niet perfect werkt. De onderzoekers opperden het ‘van-geluid-naar-sleutel-idee’ namelijk als iets wat inbrekers mogelijk zouden toepassen om zich een weg naar de waardevolle spullen in je huis te banen. Maar een wildvreemde die pal naast je komt staan om het openen van je voordeur op te nemen, is niet natuurlijk niet écht subtiel.

Het onderzoek werd gepresenteerd tijdens de Mobile Computing Systems and Applications conferentie 2020 (HotMobile 2020) in Austin, Texas.

Bronnen: Mobile Computing Systems and Applications, ScienceAlert, Communications of the ACMPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws