SlothBot monitort zijn omgeving heel langzaam

Laurien Onderwater

31-05-2019 10:59:02

slothbot

Deze luie robot is ontworpen om toezicht te houden op veranderingen in het milieu en doet dat heel efficiënt.

Vaak denk je bij een robot aan een snelle, wendbare machine, zoals Boston Dynamics’ Atlas, die heel soepel een parcours aflegt, of Disneys heldhaftige stuntrobot. Maar snel en wendbaar is SlothBot allesbehalve. De robot, die aan het Georgia Institute of Technology is ontworpen, beweegt zich heel traag voort, terwijl hij zijn omgeving monitort, en bespaart daarmee een hoop energie.

Lees ook:

SlothBot

Zoals de naam al verklapt, is SlothBot geïnspireerd op een luiaard. Luiaards zijn de traagste zoogdieren ter wereld, maar met een reden. Door zo langzaam te bewegen, vallen ze nauwelijks op bij roofdieren. Bovendien bespaart de luiaard een hoop energie door zich niet vliegensvlug te verplaatsen. Dat laatste vonden onderzoekers van Georgia Tech ook een handige eigenschap voor een robot.

“Beweging kost meer energie dan wat dan ook”, zegt Magnus Egerstedt, die het project leidde. “Bewegen is veel intensiever dan voelen of denken. Robots die omgevingen moeten monitoren, moeten dus alleen bewegen wanneer dat echt nodig is.” En dat doet SlothBot ook.

Kabelnetwerk

De slome androïde bestaat voor het grootste deel uit 3D-geprinte onderdelen en is ontworpen om zich langs horizontaal gespannen kabels te bewegen. Verder heeft de robot twee compartimenten die met een scharnier met elkaar zijn verbonden. Elk compartiment heeft een aandrijfmotor, gekoppeld aan een velg waarop een band is gemonteerd. Door rubberen wielen te gebruiken voor beweging, is de SlothBot nog energiezuiniger.

Hij kan zelfs van de ene kabel naar de andere bewegen, hoewel die actie nog een flinke uitdaging voor het prototype is. Maakt de bot een verkeerde beweging, dan kukelt hij naar beneden.

SlothBot in actie. © Allison Carter, Georgia Tech

Oogje in het zeil houden

Een dergelijk netwerk van kabels zou over de boomtoppen in een jungle kunnen worden gespannen, waar de SlothBot aan hangt om dieren in het wild te observeren of veranderingen in de omgeving te meten. Dit zou hij maanden achtereen kunnen doen, waarbij de robot af en toe naar de zon moet bewegen om zijn batterijen via de zonnepanelen op te laden.

Al snel hoopt Egerstedt dat de SlothBot zijn levende tegenhangers zal ontmoeten op een cacaoplantage in Costa Rica, waar de trage goedzakken gedijen. “De kabels die worden gebruikt om cacao te verplaatsen, zijn een luiaardsnelweg geworden omdat de dieren ze nuttig vinden om zich erlangs te verplaatsen”, zei Egerstedt. “Als alles goed gaat, gaan we meerdere SlothBots langs de kabels inzetten om de luiaards in de gaten te houden.”

Bronnen: Georgia Tech, New Atlas, Popular Mechanics

Beeld: Allison Carter, Georgia Tech

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws