‘Sms’en gezondheidsrisico voor tieners’

KIJK-redactie

13 November 2010 13:00

Onderzoek legt verbazingwekkende verbanden tussen gevaarlijk gedrag en sms’en. Ook sociale netwerken ontspringen de dans niet.

Scott Frank, arts en expert op het gebied van volksgezondheid, vroeg bijna vierduizend Amerikaanse scholieren naar hun sms-gedrag en hun gewoontes op het gebied van social-media-websites. De resultaten zijn bijzonder: bijna 20 procent van de tieners verstuurt meer dan 120 smsjes per dag (zie dit bericht voor een ander onderzoek naar sms-gedrag van Amerikaanse tieners). Daarnaast besteedt ruim 10 procent meer dan drie uur per dag aan social media.

Uit het onderzoek is gebleken dat de extreme sms’ers meer dan andere studenten roken, drinken, drugs gebruiken, vechten en seks hebben gehad. De grootgebruikers van social media toonden vergelijkbare resultaten.

Volgens Frank laat het onderzoek hiermee zien dat de populaire communicatiemiddelen gevaarlijke gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van tieners. Hij wil ouders daarom waarschuwen en adviseren om hun kinderen zo veel mogelijk van hun mobieltje weg te houden.

Psycholoog Catriona Morrison erkent dat er een kleine groep kan zijn voor wie het internetgebruik ongezond is. Verder gaan verslavingen volgens haar vaak samen, wat kan verklaren waarom tieners die uren besteden aan sms’jes en internet grotere gebruikers zijn van drank en drugs.

Bronnen: Case Western Reserve School of Medicine, BBC News


Meer Nieuws