Snel verkoeveren met Ritalin

KIJK-redactie

08 October 2011 13:00

Snel verkoeveren met Ritalin

Ritalin wordt voornamelijk gebruikt bij het onderdrukken van ADHD-symptomen. Vanuit Amerika klinkt nu een nieuw geluid: Ritalin zou namelijk personen in een mum van tijd uit hun narcose kunnen halen.

Tijdens een operatie zorgt algehele anesthesie ervoor dat de patiënt het bewustzijn verliest door neuronen in de hersenschors stil te leggen, waarna het altijd enkele uren duurt voordat hij of zij bijkomt. Emery Brown, anesthesist bij het Massachusetts General Hospital, ontwikkelde de theorie dat het stimuleren van de ‘in slaap gesuste’ neuronen de effecten van de anesthesie snel zou terugdraaien en de patiënten weer bij bewustzijn brengt.

Om dit te testen, gebruikten Brown en zijn team het middel Ritalin dat de waarden van neurotransmitter dopamine in de hersenen verhoogd. Ratten die onder narcose waren gebracht, werden al na 90 seconden wakker bij het toedienen van Ritalin. Ratten die het zonder dit rijsmiddel moesten stellen, hadden gemiddeld 280 seconden nodig om te verkoeveren.

Volgens Brown zou verkoevering na narcose bij mensen kunnen worden teruggebracht tot enkele minuten, in plaats van de uren die het nu duurt. Bovendien zouden suf- en moeheid bij toediening van Ritalin uitblijven.

Vooralsnog is dit niet getest op mensen, maar de resultaten van de proef met ratten zijn veelbelovend. Ook wordt nu onderzocht of Ritalin kan worden gebruikt om mensen uit hun coma te halen. Al met al lijkt het snel wakker worden met een shotje Ritalin.

Bronnen: Anesthesiology, New Scientist

Beeld: Andres Rueda/CC BY


Meer Nieuws