Snelheidsrecord neergezet in een 50-jarige auto

Laurien Onderwater

14-08-2018 12:59:49

snelheidsrecord Challenger 2

De Amerikaanse racer Danny Thompson heeft afgelopen weekend een record neergezet met de oldtimer van zijn vader.

Als je ooit in de oude barrel van je vader mag rijden, kom je misschien niet boven de 100 kilometer per uur, waarna allerlei onderdelen losraken en er rook uit de motor komt. Dat geldt niet voor racer Danny Thompson (zoon van autocoureur Mickey Thomspon). Hij vestigde in de vijftig jaar oude auto van zijn pa een snelheidsrecord voor zuigermotoren.

De ongelooflijke run, die plaatsvond op de Bonneville Salt Flats in Utah afgelopen weekend, maakt de Challenger 2 ’s werelds snelste, zuigeraangedreven voertuig.

Lees ook: Jaguar verbreekt wereldrecord met elektrische boot

Hot rod

In de jaren zestig probeerde Mickey Thompson al een snelheidsrecord op de zoutvlakten van Bonneville te vestigen met hot rod de Challenger 1. Helaas slaagde hij hier niet in en toen hij in 1968 het nog een keer wilde proberen met de Challenger 2 verpestte een stortbui dat door de zoutvlakten in een meer te veranderen.

Mickey stopte met racen, maar koesterde de droom om toch nog samen met zijn zoon dat record te vestigen. Helaas is het nooit zo ver gekomen. Mickey en zijn vrouw werden in 1988 vermoord. Maar nu, op de vijftigste verjaardag van de Challenger 2, is het zoon Danny dan eindelijk gelukt om dat ene record te vestigen in hetzelfde voertuig.

Bijna hetzelfde

Nou ja, bijna hetzelfde dan. Nadat het ding tientallen jaren had stilgestaan, was het wel aan restauratie toe. De auto heeft nog steeds hetzelfde chassis en carrosserie als de versie uit 1968. Wel zijn de Ford 427-motoren vervangen door twee Chrysler Hemi V8-motoren met elk een vermogen van 1800 kW. Een andere upgrade is de toevoeging van carbon-keramische remschijven.

Al deze aanpassingen hebben afgelopen weekend zijn vruchten afgeworpen. Zaterdag bereikt Thompson een snelheid van 718,7 kilometer per uur gevolgd door een rit op zondag waarbij de racer de 725,6 kilometer per uur aantikte. Dat komt neer op een gemiddelde snelheid van ruim 722 kilometer per uur – een record!

Hoe het de man verging in de cockpit, kun je in onderstaand filmpje zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Nu is het de vraag wanneer dit record zal worden verbroken.

Bronnen: Thompson SLR, New Atlas, Digital Trends

KIJK 8/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar