Snellere reactie bij gevaar van zijkant

KIJK-redactie

26 January 2010 10:55

Enge gezichten maken meer indruk op het menselijke brein als ze vanuit een ooghoek worden gezien, heeft onderzoek uitgewezen.

Bij het onderzoek waren elf proefpersonen betrokken die foto’s bekeken van gezichten en moesten beoordelen of die gelukkig waren of niet. Daartussen zaten ook foto’s met enge gezichten, al waren die niet bewust waarneembaar voor de testpersonen. Deze foto’s kon men vanuit een ooghoek zien of recht voor zich.

Met behulp van de techniek MEG (magnetoencephalography) konden wetenschapper Dimitri Bayle en zijn collega’s de reactie van de hersenen van de proefpersonen in kaart brengen. Uit die scans bleek dat het hersendeel betrokken bij emotionele gebeurtenissen veel sneller reageert bij het zien van een enge foto vanuit de ooghoeken. Wanneer iemand een foto recht voor zijn neus ziet, is de reactietijd namelijk 210 milliseconden, maar als diezelfde foto vanuit de ooghoeken wordt bekeken, duurt het maar 130 milliseconden voor de hersenen reageren.

De onderzoekers denken dat de hersenen zich zo hebben ontwikkeld omdat gevaar vaker van de zijkant komt. Voordat het gevaar kan toeslaan, is dus een snelle reactie vereist.

Bronnen: BPS Research Digest

Beeld: Gabriella Fabbri


Meer Nieuws