Snelste dataoverdracht via glasvezel bereikt

Laurien Onderwater

2016-03-31 09:00:33

Glasvezel

Wie had dat gedacht: binnenkort zou iedereen supersnel internet in huis kunnen hebben. En nee, dit is geen Telfort-reclame.

Nog een paar dagen terug schreven we over razendsnel draadloos internet. Maar thuis op hoge snelheid kunnen downloaden zou ook fijn zijn. Technici van de Universiteit van Illinois zijn erin geslaagd om met 57 gigabit per seconde data op kamertemperatuur over te dragen via glasvezel – zonder fouten. Hiermee hebben ze een record verbroken.

Downloaden in secondes

Om het even wat duidelijker te maken: met 57 Gbit/s kun je in slechts een paar secondes een film downloaden. Deze hoge snelheid werd bereikt, doordat de wetenschappers een nieuw type laser gebruikten – de vertical-cavity surface-emitting laser. Deze laser werkt met scherpere en efficiëntere lichtpulsen dan zijn voorganger.

Dat de informatie zo rap is overgedragen op kamertemperatuur, is belangrijk. Dat betekent namelijk dat de techniek kan worden toegepast in huishoudens en kantoren. Maar de onderzoekers deden er nog een schepje bovenop: ze testten de glasvezels ook bij 85 graden Celsius. Zelfs dan werd er nog een snelheid van 50 Gbit/s behaald. En dat is knap, want normaal gesproken geldt: hoe hoger de temperatuur, des te trager de dataoverdracht.

Hebben!

Meestal is het bij nieuwe technologieën zo dat het nog maanden kan duren voordat het publiek er ook van profiteert. Maar omdat de onderzoekers hier gebruikmaakten van bestaande glasvezelnetwerken zou het zomaar kunnen dat we dit al vrij snel in huis hebben.

Bronnen: University of Illinois, Science Alert, Gizmodo

Beeld: ApparataPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

Nieuwste editie

Met onder andere: Vliegende limo's - Zaadverzinsels - Geluid voor elektrische auto's