Snowden: geheime diensten hackten Israëlische drones

Naomi Vreeburg

30 January 2016 14:25

De NSA en GCHQ zouden volgens Edward Snowden informatie van Israëlische militaire drones hebben onderschept.

Edward Snowden, alias de Klokkenluider, heeft wederom een boekje open gedaan. Deze keer verschafte hij gegevens van de Britse inlichtingendienst GCHQ en de Amerikaanse dienst NSA aan The Intercept over de missie met de codenaam Anarchist. Hieruit zou blijken dat de VS en Groot-Brittannië herhaaldelijk drones van Israël hebben gehackt tijdens geheime missies in de Gazastrook, Iran en Syrië.

Afluisterstation

Israël zou vooral Heron TP-drones – waar ook Europese landen gebruik van maken – hebben ingezet tijdens de missies. Deze zijn volgens Snowden’s gegevens gehackt met behulp van software die ook wel wordt gebruikt om betaalde televisiezenders toch gratis op je beeldbuis te krijgen. Operatie Anarchist zou vanaf een afluisterstation op Cyprus door de GCHQ zijn uitgevoerd sinds 1998.

De gegevens die de geheime dienst op deze manier heeft verkregen, bestaan uit snapshots – van slechte kwaliteit – die zijn geschoten door de camera’s van de drones. De bestanden bevatten ook kaarten van de vluchten die de onbemande vliegtuigen hebben uitgevoerd en aantekeningen van de GCHQ. Zo schrijft de dienst dat de drones in 2009 bewapend zouden zijn.

Teleurgesteld

De Israëlische minister van Energie Yuval Steinetz is ietwat teleurgesteld, maar zegt tijdens Israëlische radio-uitzending: “De Amerikanen bespioneren iedereen, ook hun bondgenoten. Ik denk niet dat dit een verrassing is, maar het is wel iets dat niet hoort te gebeuren. En dat is vervelend.” Ook voegt hij eraan toe dat Israël nu zal kijken of het land de versleuteling van de dronegegevens aan zal passen.

Bron: The Intercept, The Guardian

Beeld: Andreas Weber/CC BY-SA 4.0


Meer Nieuws