Zonnevliegtuig steekt Atlantische Oceaan over

Naomi Vreeburg

23-06-2016 15:30:22

solar impulse 2

Een mijlpaal voor de Solar Impulse 2: het is het eerste vliegtuig dat volledig op zonne-energie de Atlantische Oceaan is overgestoken.

Voor de meeste vliegtuigen is het totaal geen uitdaging meer om over de Atlantische Oceaan te vliegen, maar voor Solar Impulse 2 is dit een heel ander verhaal. Afgelopen maandag vertrok het toestel vanuit New York om de oversteek te maken en daarmee het eerste zonne-gedreven vliegtuig te worden dat de Atlantische Oceaan trotseerde. En het is gelukt!

Welkomstcomité

Na een tocht van 71 uur kwam de Zwitserse piloot Bertrand Piccard aan bij de Spaanse stad Sevilla waar hij feestelijk in ontvangst werd genomen door straaljagers en stuntvliegers. Dit ‘welkomstcomité’ (en een impressie van de vlucht) kun je in onderstaand filmpje aanschouwen:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Maar de reis om de wereld stopt hier niet. Voor het zonnevliegtuig met een spanwijdte van 72 meter is dit de vijftiende etappe van de tocht. Nu maakt het toestel zich op voor een vlucht over de Middellandse Zee en vervolgens gaat het richting Dubai.

Symbolisch

“De Atlantische Oceaan is het symbolische deel van de vlucht”, vertelde Piccard aan The Guardian een paar uur voordat hij landde in Spanje. “Het is symbolisch omdat vervoersmiddelen altijd hebben geprobeerd om de Atlantische Oceaan over te steken. De eerste stoomboten, de eerste vliegtuigen, de eerste ballonnen, de eerste luchtschepen. En vandaag, het eerste door de zon aangedreven vliegtuig.

Bronnen: The Guardian, The VergePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws