Solar Impulse maakt eerste vlucht

André Kesseler

07 April 2010 16:00

Vanmorgen om 10.27 uur lokale tijd koos de Solar Impulse voor het eerst het luchtruim. Met het door zonne-energie aangedreven toestel wil de avonturier Bertrand Piccard de wereld rondvliegen.

Er is door zeventig mensen zes jaar lang hard aan de bouw van het toestel gewerkt. Maar nu staat er ook een apparaatje waarmee je voor de dag kunt komen. De spanwijdte van ruim 64 meter is vergelijkbaar met die van een Airbus 340 en toch weegt het toestel, dat voor een belangrijk deel uit koolstofvezel is opgetrokken, slechts 1600 kilo.

De 12.000 zonnecellen in de vleugels wekken de stroom op voor de vier elektromotoren van 10 pk (7,5 kilowatt) elk, die de propellers aandrijven. Tegelijkertijd laden ze de lythium-polymeeraccu’s (bij elkaar goed voor 400 kilo) op zodat de Solar Impuls ook ‘s nachts in de lucht kan blijven.

Tijdens de eerste vlucht, onder het toeziend oog van duizenden toeschouwers, bracht testpiloot Markus Scherdel het toestel naar 1200 meter hoogte voor een reeks manoeuvres. Na een vlucht van 87 minuten zette hij de Solar Impulse zonder problemen weer aan de grond.

Initiatiefnemer Bertrand Piccard liet weten: “We hebben nog een lange weg te gaan tot de nachtvluchten en een nog langere weg tot we rond de wereld kunnen vliegen. Maar vandaag hebben we dankzij de inspanningen van het complete team een belangrijke stap gezet. Onze toekomst hangt af van ons vermogen om snel over te schakelen op duurzame energie. Met Solar Impulse willen we laten zien wat we vandaag al met de groene energie en de toepassing van nieuwe technieken kunnen doen.”

Wanneer Piccard aan zijn recordvlucht kan beginnen, is nog niet bekend.

Bronnen: Solar Impulse

Beeld: Solar Impulse


Meer Nieuws