Solar Voyager moet Atlantische Oceaan oversteken

Naomi Vreeburg

08-06-2016 15:00:26

solar voyager

Vorige week is de autonome boot Solar Voyager uitgevaren om de Atlantische Oceaan te trotseren.

Terwijl de Solar Impulse 2, een door de zon aangedreven vliegtuig, geregeld in het nieuws komt, krijgt zijn ‘natte soortgenoot’ niet zoveel aandacht. Maak kennis met de Solar Voyager, een autonome kajak die op zonne-energie vaart en is begonnen aan zijn poging de Atlantische Oceaan oversteken.

Geen lichtgewicht

Vorige week woensdag vertrok Solar Voyager vanaf de haven Maritime Gloucester (VS). En sindsdien is het wachten begonnen. Met een snelheid van 5 kilometer per uur zal het naar schatting vier maanden duren voordat de boot de Atlantische Oceaan heeft getrotseerd. De zonne-energie slaat de boot op in batterijen om ook ’s avonds te kunnen varen. Hij gebruikt satellietgegevens om te navigeren.

De robotboot is 5,5 meter lang en 0,76 meter breed en de romp bestaat uit aluminium. Vanwege dit design is de kajak geen lichtgewicht. Het weegt zo’n 250 kilogram; een nadeel wat betreft dreg en efficiëntie. Maar het team laat weten dit te hebben gedaan om meer stabiliteit te creëren.

Spoorloos

Eenzelfde poging werd in 2013 ondernomen met SCOUT. Maar deze autonome boot raakte spoorloos. Laten we hopen dat dit met de Solar Voyager niet gebeurd. Je kunt hem hier in ieder geval goed in de gaten houden.

Bronnen: Gizmag, Solar VoyagerPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar