Sony presenteert T-shirt met airco

Laurien Onderwater

29-07-2019 12:59:56

Reon Pocket sony zweten

Wees goed voorbereid op de eerstvolgende hittegolf met dit shirt dat je de gewenste verkoeling biedt.

Het was vorige week uitzonderlijk heet. Op 24 juli werd het hitterecord van 1944 verbroken en een dag later maten meteorologen de hoogste temperatuur ooit in Nederland. En als je in huis of op kantoor geen airco had, was het flink zweten, waarbij je shirt aan je rug zat vastgeplakt. Als het aan Sony ligt, hoeft dat in de toekomst niet meer te gebeuren. Het Japanse concern is namelijk geld aan het inzamelen voor een klein, draagbaar apparaat dat je in je shirt kunt dragen en als persoonlijke airco werkt.

Lees ook:

Reon Pocket

Het apparaatje – Reon Pocket genaamd – heeft de grootte van een creditcardhouder. Bij de gadget komt een aangepast T-shirt en een smartphone-app. De Reon Pocket past in een speciaal gemaakt zakje op de rug van het shirt – dat je onder je gewone outfit draagt – en in de applicatie kun je de gewenste temperatuur aangeven.

De gadget maakt gebruik van het peltiereffect, waarbij een elektrische stroom direct wordt omgezet in een temperatuurverschil. Warmte wordt ofwel geabsorbeerd of afgegeven. Inderdaad, het shirt kan niet alleen koelen tijdens hete zomers, maar je ook verwarmen tijdens strenge winters.

Populair

Reon Pocket komt in twee uitvoeringen: met of zonder applicatie en dat scheelt uiteraard in de prijs. Voor de gadget met shirt en applicatie betaal je omgerekend 157 euro, zonder app betaal je 105 euro en moet je dus handmatig de temperatuur instellen op het apparaat. Let wel, voorlopig is de Reon Pocket alleen in Japan te koop.

Dat mensen hier heil in zien, blijkt wel. Op de crowdfunding-site First Flight heeft Sony namelijk het streefbedrag van 66 miljoen yen (zo’n 546.000 euro) ruimschoots gehaald, en dat terwijl het nog 21 dagen heeft te gaan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: First Flight, Gizmodo, Engadget

Beeld: 123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes