Spanjaarden maken windturbine zonder wieken

MtB

20-05-2015 16:00:58

Een nieuwe windturbine maakt slim gebruik van draaikolken in de luchtstroom. Hierdoor gaat hij heen en weer schommelen en wekt zo energie op.

Windmolens zijn lang niet bij iedereen favoriet; mensen klagen al snel over de grote wieken die hun uitzicht verpesten of over geluidsoverlast. Maar alternatieven zijn lastig te maken. Het Spaanse bedrijf Vortex Bladeless brengt daar verandering in door een windturbine zonder wieken te ontwikkelen. Deze stok schommelt heen en weer door draaikolken die ontstaan in de luchtstroom.

Draaikolken

Het bedrijf is vernoemd naar de windstroom die de beweging van de windturbine mogelijk maakt: een vortex (in het Nederlands een draaikolk of werveling). Deze ontstaat wanneer bijvoorbeeld een gebouw een luchtstroom onderbreekt. De wind vormt vervolgens draaikolken achter het gebouw. Architecten willen altijd zoveel mogelijk voorkomen dat hun ontwerp deze wervelingen veroorzaken. Ze kunnen er namelijk voor zorgen dat schoorstenen omvallen of erger; dat bruggen volledig instorten zoals gebeurde met de Tacoma Narrows Bridge in 1940.

Het ontwerp van de turbine is er juist wel op gericht om zoveel mogelijk wervelingen te veroorzaken. Hij is gemaakt van glas- en koolstofvezels, waardoor hij goed kan trillen. Aan de onderkant zitten twee magneten. Wanneer de kegel de ene kant op schommelt door de wind, trekken de magneten hem vervolgens de andere kant op. Hierdoor blijft hij in beweging, ongeacht de windsnelheid.

Vortex a bladeless wind turbine that looks like asparagus

Een prototype van de turbine zonder wieken.

Asperge

Een wisselstroomgenerator zet vervolgens de kinetische energie die door het geschommel ontstaat om in elektriciteit. De hoeveelheid elektriciteit die de turbine genereert, is helaas 30 procent minder dan de gewone windmolens. Door hun makkelijke formaat passen er echter wel twee keer zoveel turbines op een oppervlakte, waardoor dit compenseert voor de lagere energieopbrengst.

Het bedrijf noemt als grote voordeel dat de turbine 51 procent minder kost dan de traditionele windmolens. Daar komt bij dat de nieuwe turbines er heel tof uit zien, vertelt een van de oprichters van het bedrijf. “Ze lijken op asperges, dus ze zien er veel natuurlijker uit in het landschap.”

De Spanjaarden willen dat hun ontwerp halverwege 2017 commercieel beschikbaar is. Je kunt dan je eigen Vortex Bladeless op je dak zetten.

Hoeveel Nederlanders liever geen windmolen in hun ‘backyard’ willen? Lees het hier.

Bronnen: Wired

Beeld: Vortex BladelessPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws