Spannend! Twee tijdcapsules geopend

Naomi Vreeburg

25-11-2016 09:00:36

tijdcapsules

De inhoud van twee mysterieuze loden kokers is onthuld. De tijdcapsules werden gevonden in een kerk in Delft.

Hoewel de naam anders doet vermoeden, moest de Nieuwe Kerk in Delft worden gerenoveerd. Op zichzelf niet zo interessant voor KIJK natuurlijk, ware het niet dat tijdens de restauratie twee capsules uit 1834 en 1924 zijn gevonden achter een epitaaf – een gedenkteken aan de muur. En gisteren is dan eindelijk na een maand de inhoud van de kokers onthuld.

Belgische opstand

Als eerste werd de minst oude, en dus de minst spannende, koker geopend. Hierin zat een perkament waarin staat opgesteld dat het epitaaf bij een eerdere restauratie is verplaatst. Niet heel spectaculair dus.

tijdcapsules

Maar wat vonden de mensen uit Delft in de capsule die bijna tweehonderd jaar geleden is ondertekend? Een document met namen dook op uit deze koker. Het blijkt te gaan om militairen die hebben gestreden bij de Belgische opstand; de opstand tegen koning Willem I der Nederlanden die tot de onafhankelijkheid van België leidde.

tijdcapsule-3

Drie tijdcapsules

Onderzoekers bestuderen de twee kokers op dit moment en maken er foto’s van. Daarna zullen ze de documenten weer verstoppen achter het gedenkteken. Maar daar houden ze het niet bij. Er gaat nog een koker mee de muur in, met een boodschap van de onderzoekers. Nu ja, van de onderzoekers… Ze weten nog niet welk document of voorwerp ze in de nieuwe tijdcapsule willen stoppen. Daarom kun jij een voorstel doen via de Facebookpagina Oude & Nieuwe Kerk Delft.

Alleen de vloer van de Nieuwe Kerk moet nog bloot worden gelegd. Wie weet duiken daar ook nog interessante voorwerpen op.

Bron: FacebookPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar