Speelgoed kan kinderen gezonder laten eten

KIJK-redactie

27 September 2011 16:00

Volgens onderzoekers kunnen kinderen ervan worden overtuigd voor een gezonde maaltijd te kiezen als er speelgoed bij zit dat bij een verzamelreeks hoort.

Er komt steeds meer kritiek op de Happy Meals bij McDonald’s: ze zijn ongezond, maar de kinderen worden beloond met speelgoed als ze ze nemen. Onderzoekers van de universiteiten van Wisconsin-Madison en Oregon zijn erachter gekomen dat dit principe ook werkt bij gezonde maaltijden. Maar dan moet het speeltje wel een item zijn uit een verzamelreeks.

Tijdens het onderzoek kregen 85 kinderen foto’s te zien van verschillende maaltijden. Sommige zonder speelgoed, sommige met gewoon speelgoed en andere met een speeltje dat deel was van een verzamelreeks. Maaltijden zonder speelgoed waren het minst populair, en in deze categorie was fastfood het meest gewild. Maar gerechten met speeltjes van een verzamelreeks waren veel gewilder, waarbij de onderzoekers tot hun eigen verbazing constateerden dat het verschil tussen ongezonde en gezonde maaltijden in dit geval zelfs helemaal wegviel.

Het speelgoed waar het om gaat is erg klein; ongeveer 4 centimeter. Vrachtwagens en monsters waren zowel bij jongens als bij meisjes het meest populair. De belangrijkste reden om een maaltijd te kiezen was als dit menu een speeltje bevatte dat het kind nog niet had. Maar ook als er een speeltje bij zat dat het kind wel al had, koos het nog steeds vaker voor de betreffende maaltijd.

“Hieruit blijkt dus dat speelgoed de smaak van kinderen kan veranderen”, vertelt onderzoeker Bettina Cornwell. “Ze vinden fastfood lekker, maar als er speelgoed bij komt kijken, wordt een gezonde maaltijd net zo smakelijk.”

Bronnen: University of Oregon via Medical Xpress, Journal of Public Policy & Marketing

Beeld: dmelchordiaz


Meer Nieuws