Spin gebruikt blad voor liefdesliedje

Naomi Vreeburg

27-05-2015 11:00:00

Wolfspinnen zingen een serenade om een partner aan te trekken en maken handig gebruik van trillende ondergrond.

Wijntje erbij en muziekje op; het is een van de manieren om iemand in the mood te brengen. En de ‘spinnende’ wolfspin (Gladicosa gulosa) heeft het trucje van geluid produceren om een paarpartner aan te trekken haarfijn door. Niet alleen maakt hij een knorrende toon, de spin blijkt zelfs een trillende ondergrond te gebruiken om zijn serenade nog net dat beetje meer schwung te geven.

Onderzoekers Alexander Sweger en George Uetz besloten een kleine studio te bouwen voor de harige beestjes toen zij ontdekten dat ecologen het vaak over ‘het stille lied van de spinnen’ hadden. In deze studio plaatsten ze mannelijke wolfspinnen op verschillende oppervlakten en sprayden vrouwelijke geuren in de rondte. Vervolgens begonnen de heren te ‘purren’ met een speciaal orgaan. Hieronder hoor je het lied:

Dit geluid werd opgenomen en voorgeschoteld aan gevangen dames. Deze waren alleen gecharmeerd van de serenades die mannetjes op een gemakkelijk vibrerende ondergrond hadden gemaakt, zoals een blad. Maar als de vrouwelijke spinnen niet op hetzelfde vibrerende oppervlakte stonden, gaven ze geen sjoege. Deze resultaten presenteerden de biologen op de jaarlijkse bijeenkomst Acoustical Society of America.

De onderzoekers denken dat de vibraties het lied door de lucht vervoeren en eenmaal bij het vrouwtje aangekomen haar ondergrond doen trillen. De spinnen hebben geen oren, maar organen in hun knieën waarmee ze de vibraties kunnen voelen. Op deze manier ‘horen’ ze de serenade en zien wel heil in het spinnende mannetje.

Bronnen: BBC, Tech Times

Beeld: Konrad Summers/FlickrPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws