Spuitbare zonnepanelen komen eraan

André Kesseler

16 February 2011 16:00

Zonnecellen die je met een soort verfspuit kunt aanbrengen. Dat is waar Brian Korgel en zijn team van de Universiteit van Texas aan werken.

Met de huidige technieken is het produceren van zonnecellen vrij duur, maar Korgel, chemicus en specialist op het gebied van nanomaterialen, denkt dat het beter en goedkoper kan: met nanokristallen. “Op dit moment richten we ons op kristallen van een mix van koper, indium, gallium en selenide”, zegt de wetenschapper. De nanokristallen zijn een soort sandwiches bestaande uit een metalen onder- en bovenkant met daartussen de daadwerkelijke zonnecel.

Je zou de ultrakleine zonnecellen door een soort ‘solarverf’ kunnen mengen, die je vervolgens op alle zonnige oppervlakken kunt aanbrengen. Maar Korgel denkt bijvoorbeeld ook aan dakplaten of zelfs complete gevelpanelen met een toplaag van nanokristallen.

Klinkt allemaal goed, maar spuitbare zonnecellen laten nog wel even op zich wachten. De nanokristallen werken weliswaar, alleen laat de efficiëntie nog te wensen over. De nanokristallen blijven volgens Korgel op dit moment op een schamele 3 procent steken, terwijl voor een commercieel aantrekkelijk product 10 procent nodig is.

Bovendien moet het team eigenlijk nog op zoek naar andere grondstoffen, want koper, indium, gallium en selenide worden steeds schaarser. Maar Korgel heeft er alle vertrouwen in dat al deze hordes kunnen worden genomen.

Bronnen: NSF

Beeld: Cockrell School of Engineering


Meer Nieuws