Stadse kraaien hebben een hoger cholesterol

Laurien Onderwater

28-08-2019 13:19:38

kraai kraaien

New Yorkse onderzoekers troffen hogere cholesterolwaardes aan in het bloed van kraaien dan in hun tegenhangers die landelijker wonen.

Niet alleen meeuwen hebben onze kost op het menu staan, kraaien pikken ook graag een graantje mee, alleen wachten zij vaak netjes tot je bent uitgegeten en opgestaan. Maar het eten van die restjes friet, hamburgers en pizza blijft niet zonder gevolgen. De vogels zouden er een hoger cholesterol aan overhouden.

Lees ook:

Cheeseburgers

Cholesterol is een vetachtige stof die ons lichaam gebruikt als bouwstof voor cellen en hormonen. Maar een teveel aan cholesterol is niet goed en kan zelfs de kans op hart- en vaatziekten vergroten. In een aantal andere dieren is ook bewezen dat ze een te hoog cholesterol kunnen hebben. Kraaien bijvoorbeeld.

Onderzoekers uit New York kwamen tot deze conclusie nadat ze bloedmonsters hadden genomen van jonge kraaien die nog in het nest zaten. 140 van deze nestelingen leefden in de drukkere stad Davis, Californië en 86 in het landelijke Clinton, New York.

De vogels werden gedurende twee tot drie jaar gemonitord, waarbij de wetenschappers het cholesterol in bloedmonsters maten, evenals de lichaams- en vetmassa, en de overlevingskansen. De resultaten werden naderhand met elkaar vergeleken.

Ook voerde het team een extra experiment uit op een aantal kraaienfamilies in Clinton, door er cheeseburgers neer te leggen binnen een straal van tien meter van het nest.

Hoog cholesterol

Uit die experimenten kwam naar voren dat kraaien die in stedelijke gebieden wonen over het algemeen een hogere cholesterolwaarde hebben dan hun landelijke tegenhangers. Deze verhoogde cholesterolspiegels hadden in die twee tot drie jaar geen waarneembaar effect op hun overlevingskansen. Sterker nog, de vogels met verhoogde waardes leken in betere conditie te zijn.

Verder zagen de onderzoekers hogere cholesterolwaardes in de vogels die in het rustigere, landelijke gebied vertoefden maar wel van de cheeseburgers hadden gesnoept.

Verder onderzoeken

“We weten dat te veel cholesterol bij mensen hart- en vaatziektes kan veroorzaken, maar we weten niet welk niveau buitensporig is bij een wilde vogel,” zegt hoofdonderzoeker Andrea Townsend. “Het is ook mogelijk dat, als een verhoogde cholesterol negatieve effecten heeft, deze pas later verschijnen. Bij mensen kan het ook jaren duren voordat overmatig cholesterol tot ziekte leidt.”

“Het is eigenlijk logisch dat kraaien die fastfood eten een hoger cholesterolgehalte hebben”, zegt ornitholoog Jente Ottenburghs van de Universiteit van Uppsala, niet betrokken bij de studie. “De vraag is echter: wanneer is de cholesterol te hoog bij vogels? Voor mensen hebben we een goed idee wanneer iemands cholesterol te hoog is, maar bij vogels is dit nog onbekend.”

“Het zou me niet verbazen als andere stedelijke vogels, zoals duiven, mussen en meeuwen, ook een hoger cholesterolgehalte hebben. Ik zie regelmatig mussen met overgewicht rondhuppelen en ik vermoed dat de cholesterol van deze vogels wel te hoog is. Maar om de gezonde cholesterolwaardes van vogels te bepalen is verder onderzoek nodig.”

Bronnen: The Condor: Ornithological Applications, Gizmodo, New Scientist (UK)

Beeld: 123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws