Stamcelkern bruikbaar voor kogelwerend vest?

KIJK-redactie

22-04-2014 09:01:08

Nieuwe stamcelbehandeling bij diabetes

Wetenschappers hebben bij stamcellen een wel heel bijzondere eigenschap ontdekt. En die kan worden gebruikt voor geluidsisolatie, super-absorberende sponzen en kogelwerende vesten.

Normaal wordt een materiaal dunner als je het uitrekt; denk bijvoorbeeld aan een elastiekje. Druk je het in elkaar, dan wordt het juist dikker. Nog niet zo heel lang geleden hebben wetenschappers ontdekt dat er ook zogenoemde auxetische materialen zijn, waarbij het tegenovergestelde het geval is. Die worden dus dikker bij het uitrekken en dunner bij het indrukken. Deze eigenschap is heel zeldzaam en komt in de natuur vrijwel niet voor. Tot nu dan. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat de celkern van onze stamcellen auxetisch kan zijn.

Meestercel

Stamcellen zijn de meestercellen van ons lichaam; ze kunnen veranderen in elk ander type cel. De onderzoekers ontdekten dat de kern van zo’n cel auxetisch wordt op het moment dat deze transformeert in zo’n ander type cel, bijvoorbeeld een hartspiercel. Doordat de celkern op dat moment auxetisch is, kan hij als een spons allerlei belangrijke stoffen uit de omgeving opzuigen.

Auxetische materialen zijn erg interessant voor wetenschappers en technici. Door de bijzondere absorberende eigenschap hebben ze vele technische mogelijkheden; denk bijvoorbeeld aan geluidsisolatie, super-absorberende sponzen en kogelwerende vesten. Maar er is ook nog een hoop onduidelijk over het materiaal. Daarnaast is het erg zeldzaam.

Bronnen: Nature MaterialsUniversity of Cambridge via EurekAlert!

Beeld: Oskay/CC BY 2.0

Tekst: Tom GerritsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar