Star Trek-plot gepubliceerd in ‘wetenschappelijk journal’

Naomi Vreeburg

15-02-2018 15:59:02

star trek

Deze onderzoeker goot een aflevering van Star Trek in de vorm van een wetenschappelijk artikel. Én het werd geaccepteerd.

Bij de Star Trek-fanaten onder ons gaat er direct een belletje rinkelen als ze ‘warp 10’ horen. In de fictieve wereld staat dit voor oneindige snelheid – wanneer je met warp 10 reist, bevind je je overal tegelijk in het universum. Maar wist je dat wij in de echte wereld ook deze snelheid kunnen behalen, maar dat dit helemaal niet zo goed is voor onze gezondheid?

Binnen 96 uur ontwikkel je allergieën tegen water en verandert je morfologie – de bouw en vorm van het lichaam, je organen en je weefsels – behoorlijk snel. Maar gelukkig tast het je vruchtbaarheid niet aan. Klinkt nogal vreemd, hè? Dat vond de American Research Journal of Biosciences blijkbaar niet, want dit blad publiceerde het onzinartikel dat geheel is geïnspireerd op een aflevering uit de televisieserie Star Trek: Voyager.

Lewis Zimmerman

Een bioloog met 30 jaar ervaring stuurde het artikel naar dit zogenoemde ‘predatory journal’. Om in predatory journals te publiceren, moeten onderzoekers geld betalen. Bovendien worden de studies die de wetenschappers insturen niet voldoende gecheckt op onjuistheden. Dit wilde de bioloog, die graag anoniem blijft en zichzelf Lewis Zimmerman (inderdaad een personage uit Star Trek) noemt, aan de kaak stellen. En dat is gelukt.

Overigens zag niet elk predatory journal dit artikel voor waar aan. ‘Zimmerman’ stuurde het artikel naar tien bladen waarvan wordt vermoed dat het een predatory journal is, en zes daarvan wezen het af. Vier andere accepteerden de paper dus, maar alleen de American Research Journal of Biosciences publiceerde hem – tegen betaling van 50 dollar (40 euro).

Midi-chlorians

‘Zimmerman’ is overigens niet de eerste die zo’n stunt uithaalt met een predatory journal. Eerder al verscheen er in een van deze bladen een artikel over onderzoek naar de microscopisch kleine, maar intelligente midi-chlorians. Nog nooit van de wezens gehoord? Ze leven ook niet in de echte wereld, maar in de wereld van Star Wars…

Bronnen: Space.com, IFL Science

Beeld: Classic Film/FLICKR/CC BY NC 2.0

Lees ook:

KIJK 2/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws