Stijgt het zeeniveau door erosie?

KIJK-redactie

18 May 2018 14:59

zeeniveau

Volgens Congreslid en Republikein Mo Brooks staat het buiten kijf dat de zeespiegelstijging niet wordt veroorzaakt door global warming, maar door vallende stenen in zee. Kan het zeeniveau inderdaad stijgen door erosie?

“Als ik een steen in het water gooi, gaat het waterpeil omhoog”, schrijft KIJK-lezer Rob Roede. “Dat moet betekenen dat het zeeniveau stijgt door de erosie van gebergten. Maar hoe groot is de bijdrage van erosie aan de zeespiegelstijging?”

Verwaarloosbaar

De zeespiegel gaat inderdaad omhoog door erosie – als het geërodeerde materiaal tenminste in zee terechtkomt, en niet ergens anders op land wordt afgezet. Het totale wateroppervlak op aarde is zo’n 365 miljoen vierkante kilometer. Om de zeespiegel een centimeter te laten stijgen, is dus 3650 miljard kuub gesteente nodig.

Hoeveel gesteente er door erosie jaarlijks in zee terechtkomt, is moeilijk te bepalen: erosie gaat langzaam en bovendien niet overal in hetzelfde tempo. En alle sedimenten terugvinden, is ook lastig. De schattingen lopen dus nogal uiteen. De meeste studies komen uit bij een waarde rond de 10 miljard kubieke meter. Daarmee stijgt de zeespiegel nog geen 0,03 millimeter per jaar.

Vergeleken met de zeespiegelstijging door het smelten van het ijs (rond de 3 millimeter per jaar) is de stijging door erosie dus verwaarloosbaar.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]! Deze vraag kon je vinden in KIJK 3/2018.

Tekst: Marlies ter Voorde

Lees ook:

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer KIJK antwoordt