Stinkende bug als biologisch bestrijdingsmiddel

KIJK-redactie

06-01-2014 13:00:37

Je zou denken dat je stinkende bugs moet bestrijden. Maar deze soort houdt gewassen juist gezond.

Uit een nieuw onderzoek, gepubliceerd in de Annals of the Entomological Society of America, blijkt dat de stinkende, roofzuchtige keversoort Podisus nigrispinus uiterst geschikt is als belangrijke biologisch bestrijdingsagent. De kever kan gewassen als katoen, sojabonen, tomaten, maïs en boerenkool beschermen door andere insecten aan te vallen.

stinkbug

Massale fokkerij

P. nigrispinus stond al een tijdje op de lijst als een potentieel biologisch bestrijdingsmiddel, maar het onderzoek heeft de bug bevordert tot uitermate geschikte gewasbeschermer.

Nu is het de bedoeling dat het insect wordt geoptimaliseerd voor een massaal fokprogramma. De wetenschappers hebben daarom onderzocht hoe je het beste de eitjes van P. nigrispinus kunt opslaan voor de massale fokkerij. Het resultaat is dat de eitjes het beste zeventien dagen kunnen worden bewaard in een opslag met een temperatuur van 15 graden Celsius.

Het broertje van

P. nigrispinus is overigens niet de eerste stinkende bug die carrière maakt in de gewasbestrijding. De stinkende kortschildkeverOcypus olens, wordt al een lange tijd in de tuinbouw gebruikt als biologisch bestrijdingsmiddel tegen koolvliegen.

Bronnen: Annals of the Entomological Society of America, VolkstuinenZalkerdijk, NCBI

Beeld: Lucas Mosna, Alessandra Marieli VacariPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar