‘Strepen leiden roofdieren niet af’

KIJK-redactie

13 August 2015 11:00

Het streeppatroon van groepsdieren werkt mogelijk averechts bij het ontvluchten van roofdieren.

Als gestreept dier ben je mogelijk een stuk eenvoudiger te vangen dan je misschien zou denken. Vooral met horizontaal gestreepte flanken zou je eerder de klos zijn. Althans, wel als je een virtueel dier bent in een computergame en waarbij mensen je proberen te vangen, want dat is waar de wetenschappers van Cambridge University dit nieuwe inzicht aan ophangen.

Touchscreen

Het verschijnsel wat Anna Hughes en haar collega’s met hun onderzoek wilden uitpluizen staat bekend als motion dazzle. Hierbij zouden strepen en andere flink contrasterende patronen bij voornamelijk groepsdieren zoals zebra’s zijn ontstaan om tijdens het wegrennen voor een roofdier de looprichting onduidelijk te maken. Duidelijke bewijzen om dit hard mee te maken waren er nog niet en daarom namen de Britten de proef op de som.

Zestig proefpersonen mochten plaatsnemen achter een touchscreen om vervolgens een variatie aan dieren te ‘vangen’. De gestreeptheid van de virtuele beesten varieerde hierbij van helemaal grijs tot aan horizontale, verticale en diagonale banen. Aan de hand van de successen van de gamers maakten de wetenschappers op of strepen invloed hadden op het herkennen van bewegende doelen.

Groepsverband

Het bleek dat horizontaal gestreepte dieren zonder soortgenoten om zich heen eerder opvielen dan eenzame dieren met andere patronen en zonder patronen. In groepsverband sprongen echter alle soorten strepen er duidelijk meer uit dan de grijsgekleurden.

Betekent dit nu dat motion dazzle een zomaar uit de lucht gegrepen aanname is? Die kant lijkt het wel op te gaan in dit onderzoek, omdat het hebben van strepen voor dieren in groepsverband in dit opzicht niet heel veel toevoegt. Toch wil Hughes niet over een nacht ijs gaan. “Wat we nog willen weten, is of onder andere kleur, breedte en het exacte patroon van de strepen misschien invloed hebben op het kunnen ontvluchten aan een roofdier”, aldus Hughes.

Bronnen: Frontiers in Zoology (pdf), Phys.org


Meer Nieuws