De strijd tussen water en land onderzocht

Naomi Vreeburg

26-08-2016 16:00:44

water en land

Wetenschappers hebben met behulp van satellietbeelden in kaart gebracht hoeveel water en land de wereld er in 30 jaar heeft ‘bijgekregen’.

Naarmate de tijd verstrijkt, tovert Moeder Natuur – en de mens zelf – water om tot land en vice versa. Meertjes kunnen plaatsmaken voor stukken land, maar het is ook mogelijk dat ze juist groter worden. Onderzoekers van het Nederlandse kennisinstituut Deltares hebben onderzocht of er de laatste tientallen jaren meer water in land is veranderd of juist het tegenovergestelde.

Gennadii Donchyts en collega’s ontdekten dat er tussen 1985 en 2015 globaal 115.000 vierkante kilometer land nu onder water staat. Maar het water verliest het in dit opzicht toch van het land: 173.000 vierkante kilometer water moest het onderspit delven en plaatsmaken voor land.

Tibetaans plateau

Het groter worden van de meren op het Tibetaans plateau is volgens de onderzoekers een van de grootste veranderingen van land naar water. Volgens hydroloog Walter Immerzeel (TU Delft), zelf niet betrokken bij de studie, is de oorzaak hiervan natuurlijk. “Het kan komen door meer neerslag en/of ontdooiend permafrost en gletsjers door temperatuurstijging”, mailt hij.

Het opdrogen van het Aral meer zorgde daarentegen voor het verschijnen van veel land en was volgens Immerzeel veroorzaakt door de mens. “Het is waarschijnlijk het resultaat van jarenlange grootschalige irrigatie in het gebied bovenstrooms van het meer, waardoor al het water is opgebruikt en het meer droog is gevallen.”

Satellietbeelden

Deze data verkregen de onderzoekers door tijdseries van satellietbeelden te analyseren met de Google Earth Engine en Deltares Aqua Monitor, een open tool die land en waterveranderingen op aarde volgt. Volgens Immerzeel een schot in de roos. “Dit soort analyses met big data en krachtige tools zoals de Google Earth Engine hebben de toekomst”, zegt hij. “Ik zie dit als eerste stap en de uitdaging is nu al die interessante veranderingen te begrijpen en te interpreteren.”

Meer weten welke plaatsen meer land dan water of vice versa erbij kregen? De wetenschappers maakten een interactieve kaart. Hier kun je ermee spelen.

Bronnen: Nature Climate Change, BBCPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws