Strijkrobot herkent kreukels

Naomi Vreeburg

22-02-2016 13:00:50

Deze robot is onze redding in het huishouden. Bekijk het filmpje.

We kunnen veel huishoudelijke klusjes bedenken die we liever zouden uitbesteden, maar strijken is toch wel een karweitje dat er met kop en schouders bovenuit steekt. Ook wetenschappers blijken er niet dol op te zijn. Onderzoekers van de Columbia University hebben een robot gebouwd die zelf kreukels in kleding kan detecteren en ze weer glad maakt.

In hun paper beschrijven Yinxiao Li en collega’s hoe de robot werkt. En er is eigenlijk maar weinig voor nodig om dit mechanische hulpje het klusje te laten klaren. De kreukels worden gespot met behulp van Xbox Kinect sensors en een speciaal ontwikkeld algoritme. Deze geven aan welke ophogingen in de kleding horen, zoals knopen en ritsen, en welke daadwerkelijk kreukels zijn. Vervolgens strijkt de robot de kreukels uit de kleding met een normaal strijkijzer.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De robot is nog niet perfect. Hij is namelijk best traag in vergelijking met een mensenhand. Maar ach, wij willen wel even wachten tot ons overhemd is gestreken. Alles om het maar niet zelf te hoeven doen.

Bron: ArXiv.org (pdf), Popular Mechanics

Meer weten over de huidige stand van zaken op het gebied van kunstmatige intelligentie? In KIJK 4/2016 komen we met een groot artikel over dit onderwerp!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes