‘Super Mario is erg complex’

Naomi Vreeburg

02-06-2016 11:00:18

super mario

Ooit compleet vastgezeten in een level van Super Mario Brothers? Het is geen schande: het spel blijkt echt lastig.

Het lijkt een simpel concept: een loodgieter die een bepaalde weg moet afleggen om een vlag te hijsen. Maar we weten hoe lastig Super Mario Brothers kan zijn. En dit is nu ook door wetenschappers aan het MIT, de University of Ottawa en Bard College bevestigd. Door het spel onder de loep te nemen, kwamen zij tot de conclusie dat het behoorlijk complex is.

De wetenschappers hebben aangetoond dat het probleem dat moet worden opgelost in een level gelijk kan staan aan de meest lastige problemen in de ‘complexiteits-klasse’ PSPACE. Dit betekent dat het moeilijker is dan het ontbinden in factoren van grote getallen. Of, voor wie ermee bekend is, moeilijker dan het zogenoemde handelsreizigerprobleem.

Opzet van Super Mario

Overigens betekent dit niet dat alle levels in Super Mario Brothers zo lastig zijn. Want we vinden level 1 in Wereld 1 toch echt niet zo moeilijk als het ontbinden van grote getallen. De onderzoekers geven dan ook aan dat de levels zelden zo complex zijn als de problemen in de klasse PSPACE, maar dat het met de opzet van het spel wel mogelijk is.

Mocht je overigens vergeten zijn hoe lastig het soms was de loodgieter van A naar B te brengen; bekijk onderstaand filmpje.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Erikdemaine.org (PDF), MIT News, Popular SciencePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar