Kan deze Japanse windturbine tyfoons aan?

KIJK-redactie

04-10-2016 09:00:02

superwindturbine

De meeste mensen zijn niet dol op orkanen, maar deze ingenieur maakt nu dankbaar gebruik van de bijbehorende windvlagen.

Japan krijgt jaarlijks meerdere orkanen voor de kiezen. Dit jaar alleen al is het eiland geteisterd door maar liefst zes tropische cyclonen. Maar deze krachtige winden wil ontwikkelaar Atsushi Shimizu nu inzetten voor iets positiefs: om groene energie op te wekken. Er is echter één probleem. De huidige, uit Europa geïmporteerde, windturbines kunnen de hoge windkrachten niet aan. Daarom ontwikkelde de ingenieur zijn eigen turbine.

Draaiende assen

Om de windsnelheden de baas te zijn, ontwikkelde de Japanner een windgenerator met een as die alle kanten op kan draaien. Door deze as kan de windgenerator meebewegen met de snel veranderende windrichtingen die zich tijdens orkanen voordoen. De wieken zijn daarnaast zo aangepast dat ze op een maximale draaisnelheid kunnen worden vastgezet. Zo draait hij niet als een gek, wanneer de storm te krachtig wordt.

superwindturbine

Rendement

Om te kijken of de nieuwe turbine zijn werk deed, bootste het team van Shimizu een tyfoon na. Uit dit experiment bleek dat de generator ongeveer 30 procent rendement oplevert. Dat lijkt in eerste instantie misschien aan de lage kant: gewone windturbines leveren zo’n 40 procent. Maar, zo geeft Shimizu aan, gewone turbines werken niet tijdens een orkaan. Bovendien levert zo’n storm zoveel energie op dat de turbines van Shimizu uiteindelijk alsnog veel meer energie zullen opslaan, claimt hij.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Shimizu heeft hoge verwachtingen, maar hij is nog lang niet uitgewerkt. Juist doordat er tijdens een tyfoon in korte tijd veel stroom kan worden opgewekt, bestaat de kans dat huidige accu’s dat niet aankunnen. Om te achterhalen of dit daadwerkelijk het geval is, gaan de onderzoekers de turbine tijdens een echte orkaan testen.

Japan moedigt het onderzoek aan. Door de kernramp van Fukushuma is het land namelijk genoodzaakt om een groot gedeelte van de energie te importeren uit het buitenland. Daar kan met deze initiatieven misschien een eind aan komen. “Japan heeft veel meer windenergie dan dat het zonne-energie heeft, het wordt alleen nog niet benut. Japan heeft de mogelijkheid om een grootmacht van windenergie te worden”, aldus Shimizu.

Bronnen: Science Alert, Collective evolution, ChallenergyPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes