Te dikke kinderen vanuit alle hoeken bekeken

kijkmagazine

06 June 2011 16:00

advertisements obesity and macdonalds

Amerikaanse wetenschappers zoeken samen naar oorzaken van overgewicht bij kinderen. Want het is meer dan een kwestie van eten en bewegen.

Het lijkt zo simpel: overgewicht bij kinderen ontstaat, net als bij volwassenen, door ongezond eten en/of onvoldoende bewegen. Maar is het wel zo eenvoudig? Nee, zegt een team van verschillende onderzoekers van de universiteit van Illinois. Er zijn namelijk tientallen factoren die bijdragen aan het wel of niet ontstaan van overgewicht bij kinderen. En zij gaan de komende jaren uitzoeken welke factoren dat zijn, en hoe die factoren elkaar beïnvloeden.

In dat onderzoek zullen ze van zes verschillende kanten naar te dikke kinderen kijken: Cell, Child, Clan, Community, Country en Culture. Op cellulair niveau wordt onderzoek gedaan naar de genetische aanleg om dik te worden, in de omgeving (Community) wordt gekeken naar plekken om buiten te spelen en qua cultuur is het bijvoorbeeld de bedoeling dat er rekening wordt gehouden met de portiegrootte.

“Het ontstaan van overgewicht bij kinderen is een puzzel”, legt onderzoeker Kristen Harrison uit. “Op verschillende momenten zijn andere variabelen belangrijk. Of de moeder borstvoeding of flesvoeding geeft is bijvoorbeeld een factor, maar die verdwijnt op een gegeven moment. En verkoopautomaten op scholen worden op de middelbare school ineens belangrijk, terwijl ze daarvoor geen enkele invloed hadden.”

De onderzoekers hopen met hun studie een overzicht te krijgen van alle factoren die bijdragen, zodat overgewicht kan worden voorkomen of zelfs teruggedraaid. En dat is hard nodig, want te dikke kinderen zijn een groot probleem. In 2009 had 13 procent van Nederlandse kinderen overgewicht, waarvan 2 procent zwaar, en dat aantal stijgt nog steeds.

Bron: University of Illinois via MedicalXpress, CBS

Beeld: CC BY-SA 2.0/ktheory


Meer Nieuws