Te optimistische beslissingen door gebrek aan slaap

kijkmagazine

10 March 2011 16:00

Een nachtje flink doorhalen zorgt niet alleen voor de concentratie van een goudvis en een slecht humeur. Je neemt er ook meer risicovolle beslissingen door.

Althans, dat was het geval bij de 29 vrijwilligers die voor het onderzoek van Duke University expres slaapgebrek opliepen. Zij moesten economische beslissingen nemen na een goede nachtrust, en na een nachtje zonder slaap. Het slaaptekort zorgde ervoor dat zij veel risicovoller beslissingen namen. De vrijwilligers waren veel meer gefocust op het winnen van geld, en veel minder dan normaal op het voorkomen van verlies.

Tijdens de opdracht keken de neurowetenschappers welke delen in de hersenen actief waren. Daaruit bleek dat het verschil hem vooral zat in die delen van de hersenen die te maken hebben met positieve en negatieve uitkomsten. Door het slaaptekort wordt het deel in de hersenen dat dealt met positieve uitkomsten namelijk extra actief. Het deel dat te maken heeft met negatieve uitkomsten komt daarentegen op stand-by te staan.

Deze uitkomsten, gepubliceerd in het Journal of Neuroscience, zijn interessant voor de medische wereld, waar studenten vaak lange uren maken. Maar ze zeggen ook veel over de wereld van de casino’s. De onderzoekers schrijven dat “late-night gamblers niet alleen moeten vechten tegen de ongunstige kansen van de machines, maar ook tegen de optimistische neiging van hun eigen hersenen”.

Bronnen: Duke University via EurekAlert!


Meer Nieuws