Techionista: app koppelt bericht aan plaats

KIJK-redactie

14-09-2014 13:00:31

Elke week bespreekt Vivianne Bendermacher, ex-hoofdredacteur van KIJK en ‘techionista’, een gadget, app of tech-ontwikkeling op onze site. Deze keer: de Traces-app.

Lange tijd was het sturen van berichtjes – of dat nu via sms, Facebook, Whatsapp, Path of een andere dienst was – vooral tweedimensionaal. We hadden een bericht en we hadden een ontvanger. Daar kwam een derde dimensie bij: tijd. Met Wiper of Snapchat bijvoorbeeld bepaal je zelf hoe lang een bericht bestaat. En nu wordt messaging 4D – so to speak. Met de nieuwe app Traces bepaal je namelijk niet alleen wát voor wie hoelang te zien is, maar ook wáár het zichtbaar is.

Wat is het?
Met de Traces-app kun je een berichtje voor een specifieke ontvanger koppelen aan een specifieke locatie voor een specifieke duur. Das een hoop specifiek abstract geneuzel, hoor ik je denken. “Come again?” Nou, voorbeeldje. Iemand wiens lot me aan het hart gaat, moet voor een paar weken dagelijks in het ziekenhuis zijn. Ik stuur hem af en toe een good luck-berichtje via Wiper of Whatsapp, maar die succeswens zou veel krachtiger zijn als ie niet zomaar op het moment waarop ik er toevallig aan denk bij de ontvanger binnen kwam, maar op het exácte moment dat hij over de drempel van het ziekenhuis stapt. Dat kan dus met de Traces-app. En omdat bij die ontelbare ziekenhuissessies juist het aftellen zo belangrijk is, wil je niet dat de boodschap een dag te laat in beeld plopt. Daarin voorziet Traces ook, want je kunt een houdbaarheid aan het berichtje meegeven: slechts een uur zichtbaar, of misschien wel een maand lang. Dan kun je ook nog bepalen of jouw Traces-text na die ene keer bekijken voorgoed moet verdwijnen of later als herinnering weer op te zoeken mag zijn (op die specifieke locatie dan). Het is zo’n app waarvan je zou willen dat je het zelf bedacht had.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hoe werkt het?
Oké, stel dat ik een Trace wil sturen aan iemand. Hoe werkt dat dan? Ik selecteer om te beginnen de contactpersoon voor wie mijn bericht bedoeld is. Ik creëer mijn boodschap; dat kan een video, foto, tekst, of zelfs een toegangsticket voor iets zijn. Vervolgens wijs ik op de kaart in de app aan waar de boodschap rond moet zweven en voor hoelang. Klaar? Dan krijgt de ontvanger een melding dat er een Trace voor hem klaarstaat en waar hij die kan ophalen. In het geval van mijn bovenstaande voorbeeldje: bij de ziekenhuisdeur. Eenmaal daar opent de ontvanger zijn Traces-app en speurt met zijn scherm in de lucht de omgeving af. Gevonden! Met een vette augmented reality-truc ziet de ontvanger nu een waterbubbel in de lucht zweven die hij kan laten openbarsten om de boodschap erin te onthullen.

En tuurlijk: de take care-berichtjes voor de ziekenhuisbezoeker zijn een prima toepassing. Maar wat te denken van geheime feestjes die je alleen kunt vinden door op elk kruispunt een aanwijzing te krijgen? Verhinderd voor een borrel? Dan is het eerste rondje voor jou, maar wel pas als de borrelaars bij het café zijn aangekomen. Of lokale aanbiedingen en boodschappenlijstjes. Man… de toepassingen zijn eindeloos.

Kost dat?
De app (iOS) is gratis maar… voorlopig alleen nog in de UK te krijgen. Maar binnenkort moet de app overal beschikbaar zijn. Ik kan niet wachten!

Bij het radioprogramma Amsterdam FM sprak Vivianne Bendermacher ook over deze app. Je kunt het fragment hierboven beluisteren! Vanaf 2:57 gaat het over de Traces-app.

Meer nieuws over apps, big data, gadgets, quantified self, wearables, robotica en social media? Bezoek Vivianne’s weblog Techionista!

Bronnen: New Scientist, MarkitwritePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis