Tentoonstelling: T-rex in town

Naomi Vreeburg

19-09-2016 11:00:37

T. rex

Oog in oog staan met het skelet van een enorme T. rex: dat voelt heel bijzonder, zo ontdekte KIJK in het Naturalis Biodiversity Center.

“Ga je mee 67 miljoen jaar terug in de tijd?” Met deze spannende woorden van dinosaurusexpert Anne Schulp, te horen in een filmpje, begint de tentoonstelling T-rex in Town. Sinds 10 september kunnen de bezoekers van Naturalis Biodiversity Center het bijna complete skelet bewonderen van een Tyrannosaurus rex, liefkozend Trix genoemd.

Tijdgenoten

Maar voordat je bij de Grand Old Lady bent aangekomen, maak je eerst kennis met de giganten waarmee ze – op goede of kwade voet – op de aarde leefde. Zoals een bewegende replica van een Maiasaurus die haar eieren ziet uitkomen en van een Ankylosaurus die zijn spierballen toont. En over elke dinosoort heeft Schulp wel iets te zeggen.

Lopend door een klein donker gangetje vertelt de paleontoloog dat je bijna bij het topstuk van de tentoonstelling bent aangekomen. Zo bouwt Naturalis de spanning goed op. Als je vervolgens de hoek om kijkt, staat ze daar met haar 12 meter lengte: Trix. In een grote lege ruimte, waardoor je alleen nog maar oog hebt voor de koningin der dinosauriërs. Maar laten we eerlijk zijn: ook in een zaal vol tierelantijntjes had ze alle aandacht op zich weten te vestigen.

t rex 1Per lichaamsdeel vind je een extra weetje. Zo kun je lezen dat een paar wervels in de staart van de T. rex zijn scheefgegroeid en dat de dinodame tijdens haar bestaan vier gebroken ribben heeft opgelopen. Zo zijn er nog meer mankementen aan de dino te ontdekken. Maar dat maakt haar er niet minder interessant op. Integendeel, hierdoor krijg je een nog beter kijkje in het leven van de Grand Old Lady.

Spelletjes

Wie nog meer wil weten over de T. rex kan zich uitleven in de zaal naast het skelet. Je moet dan wel even het kind in jezelf naar boven halen: door spelletjes te doen, leer je bijvoorbeeld meer over het menu van het gigantische beest en het geluid dat het maakte. Maar wie kriegelig wordt van schreeuwende koters kan beter direct naar de uitgang lopen.

**** | Naturalis Biodiversity Center | entree volwassene € 13,50 | tot en met 5 juni 2017Podcast KIJK en luister via JUKEMeer KIJK tipt

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar