Terahertz-technologie opvolger van Wi-Fi?

Naomi Vreeburg

07-02-2018 12:59:38

loopje Wi-Fi

Terahertz-golven moeten data sneller vervoeren, maar kunnen niet door objecten reizen. Is het weerkaatsen van de golven een oplossing?

We willen steeds mooiere beelden op onze schermen. Vandaag HD-video, morgen vier keer zo scherpe 4K-video. We willen ook méér internettende apparaten en al die gadgets willlen we draadloos hebben, want die zijn onhandig. De Wi-Fi van nu gaat dat niet aankunnen, maar er zijn een paar alternatieven in ontwikkeling. Terahertz-technologie is er daar één van. En onderzoekers hebben nu laten zien dat het veelbelovender is dan gedacht.

Lastige objecten

De frequentie van terahertz-golven is 100 keer hoger dan die van microgolven. Dat klinkt fantastisch, maar er is een probleem: hoe hoger de frequentie, hoe korter de golf, en hoe korter de golf, hoe eerder deze wegsterft. Dit betekent dat de golven moeite hebben om door objecten, zoals meubels of muren, te reizen. De router en de draadloze apparaten moeten elkaar ‘zien’ om informatie te kunnen overbrengen.

Maar ingenieur Daniel Mittleman en zijn team tonen aan dat dit niet in alle gevallen zo hoeft te zijn. De wetenschappers plaatsten een ontvanger in de buurt van verschillende objecten. Wanneer ze een terahertz-signaal rechtstreeks op de ontvanger ‘vuurden’, werd dit – zoals verwacht – opgevangen. Wanneer de onderzoekers het signaal echter niet direct naar de ontvanger zond, kwam de terahertz-golf hier uiteindelijk wel aan doordat het van object naar object kaatst.

terahertz

Hierboven zie je een foto van een van de opstellingen die de onderzoekers gebruikten. Het apparaat dat terahertz-golven uitzendt (T), heeft geen ‘oogcontact’ met de ontvanger (R). Toch weet het signaal de ontvanger te bereiken door twee keer tegen een muur aan te botsen.

Dataverlies

Dit principe was overigens al langer bekend, zo laat directeur van het Centre for Wireless Technology aan de TU Eindhoven Peter Baltus desgevraagd aan ons weten. “Maar deze onderzoekers hebben in kaart gebracht hoe goed deze reflecties in de praktijk zijn, zodat er een betere inschatting te maken is hoeveel kwaliteit we inleveren als de zichtlijn is geblokkeerd”, mailt hij.

Uit onderzoek blijkt het mee te vallen hoeveel data verloren gaan tijdens het bouncen tegen de muren. “Dat is een meevaller en maakt deze hogere frequenties weer wat aantrekkelijker voor de toekomstige communicatie-systemen”, vervolgt Baltus.

Of terahertz-technologie daadwerkelijk de betere opvolger van het huidige Wi-Fi gaat worden, valt natuurlijk nog af te wachten. Er staan nog andere technologieën in de rij voor dezelfde titel, zoals passieve Wi-Fi en Li-Fi. Welke technologie wint te strijd?

Bronnen: APL Photonics, Alphr, Techexplorist

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar