Nieuwe Wi-Fi gebruikt nauwelijks batterij

Laurien Onderwater

25-02-2016 13:00:55

Passieve Wi-Fi

Binnenkort wordt de zogenoemde ‘passieve Wi-Fi’ gelanceerd. Die verbruikt naar verluidt tienduizendmaal minder energie dan de huidige Wi-Fi.

Wi-Fi is overal. Het verbindt onze laptops met printers en dankzij Wi-Fi kunnen we op elke plek films streamen. Maar er kleeft ook een groot nadeel aan deze draadloze verbinding: hij slurpt de batterij van je telefoon leeg. Onderzoekers aan de Universiteit van Washington hebben hier wat op gevonden: passieve Wi-Fi.

Passieve Wi-Fi

Om deze passieve Wi-Fi te ontwikkelen, keken de onderzoekers naar radiosignalen. Reguliere Wi-Fi werkt met analoge en digitale radiosignalen. Door de jaren heen is het digitale gedeelte energiezuiniger geworden, terwijl het analoge gedeelte nog steeds veel verbruikt. Om die reden hebben de onderzoekers de twee signalen gesplitst.

Een apparaat dat aan de muur is bevestigd, zendt analoge golven uit die worden opgepikt door speciale Wi-Fi-sensors. Deze sensors verbruiken zelf nauwelijks energie. De analoge golven worden omgezet in digitale golven en vervolgens gestuurd naar bijvoorbeeld smartphones. Omdat de telefoon op deze manier alleen digitale golven oppikt, verbruikt hij veel minder energie.

Nieuwe standaard?

Passieve Wi-Fi is met 11 megabits per seconde niet de snelst werkende internetverbinding. Maar je telefoonbatterij gaat zo wel een stuk langer mee. Daarbij werkt de Wi-Fi zelfs op apparaten 30 meter verderop.

Het duurt nog even voordat passieve Wi-Fi de nieuwe standaard zal zijn, maar het is een stap in de goede richting.

Lees ook over Li-Fi, een communicatiesysteem dat 100 keer sneller internet levert dan Wi-Fi middels ledverlichting, en over een nieuw soort Wi-Fi voor kleine elektronische apparaten.

Bronnen: University of Washington via EurekAlert!, Gizmodo

Beeld: University of WashingtonPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws