Tesla’s eerste zonneceldakpannen zijn geplaatst

Laurien Onderwater

04-08-2017 16:00:36

dakpannen

Vorig jaar kwam Elon Musk met het (niet zo nieuwe) idee om zonnecellen in dakpannen te verwerken. Onlangs zijn de eerste ‘zonnedakpannen’ geplaatst.

Tesla is begonnen met het installeren van de eerste solar roofs: dakpannen die tegelijkertijd als zonnepanelen fungeren. En drie keer raden wie de eerste klant was? Juist ja, Elon Musk himself. Volgens de CEO van Tesla zijn onderstaande foto’s dan ook het bewijs hiervan (al vinden wij het moeilijk te bevatten dat Musk zo ‘klein’ woont).

Betaalbaar

In oktober, toen de dakpannen waren gepresenteerd, was het nog even de vraag wat de zonnecellen zouden kosten. En of het dus niet alleen betaalbaar was voor de rich and famous. Dat blijkt gelukkig niet zo te zijn, want volgens Musk kan een huiseigenaar verwachten dat de zonnedakpannen zo’n 198 euro per vierkante meter gaan kosten. Dat is stukken goedkoper dan gewone zonnepanelen op je dak laten leggen.

Daarnaast krijgen kopers een levenslange garantie op de pannen en volgens het bedrijf zal de solar roof met verloop van tijd zichzelf terugbetalen door wat je aan elektriciteitskosten bespaart. De dakpannen zijn ook aan te sluiten op Tesla’s Powerwall, die het huis van stroom kan voorzien. Maar daarmee loopt het kostenplaatje natuurlijk wel aardig op.

Uitverkocht?

In mei dit jaar konden mensen de speciale dakpannen alvast bestellen. Naar verwachting zullen deze later het jaar worden bezorgd. Dat de zonneceldakpannen populair zijn, bewijst het feit dat de preorders al tot ver in 2018 zijn uitverkocht. In Nederland zijn ze nog wel vooraf te bestellen.

Bronnen: Tesla, Popular Mechanics, The Verge

Beeld: Tesla (artist’s impression)

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws