Time-lapse: hevige stormen in oosten VS

KIJK-redactie

05-03-2012 16:00:46

Time-lapse stormen oosten VS

Elke maandagmiddag posten we op KIJK.nl een time-lapsefilmpje. Deze keer: satellietbeelden van een koufront in het oosten van Noord-Amerika.

In de Verenigde Staten komen jaarlijks ongeveer 1200 tornado’s voor, die samen miljoenen euro’s aan schade aanrichten. Om beter voorspellingen over deze stormen te kunnen doen, worden met satellieten grote delen van de wereld in kaart gebracht. Zo heeft de NOAA, een Amerikaans centrum dat de oceanen en atmosfeer in de gaten houdt, de afgelopen dagen een hevig weerfront vastgelegd in het oosten van de VS. In een periode van 48 uur maakte de satelliet GOES-13 elke vijftien minuten een foto van onder andere de staten Kansas, Tennessee en Illinois. De NASA maakte daar het onderstaande filmpje van met in de hoofdrol een groot koufront, te zien als scherpe lijn, dat hevige stormen en meer dan twintig tornado’s veroorzaakte.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Beeld: NASA/NOAA GOES ProjectPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws