To stretch or not to stretch?

kijkmagazine

18 February 2011 10:00

De hardloopwereld was jarenlang verdeeld: is stretchen voor het lopen nu goed of slecht? Een goed opgezet onderzoek maakt een einde aan die onduidelijkheid. En wat blijkt? Het maakt eigenlijk niet uit!

Wereldwijd zijn er ruim 70 miljoen mensen die recreatief of competitief hardlopen. Binnen deze hardloopwereld is er al jaren onduidelijkheid over het effect van stretchen voor het lopen. Sommige onderzoekers roepen dat het de kans op blessures vermindert, terwijl anderen schreeuwen dat het schadelijk is voor de prestaties én de gezondheid. Omdat er nooit specifiek onderzoek was gedaan naar hardlopen, bleef de onduidelijkheid bestaan.

Maar dat is nu veranderd. Vandaag presenteren onderzoekers onder leiding van Daniel Pereles op de Annual Meeting of the American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS) de resultaten van hun onderzoek naar de relatie tussen stretchen voor het hardlopen en de kans op blessures. Het betrof een gecontroleerd onderzoek waar bijna 1400 vrijwilligers willekeurig in twee groepen werden ingedeeld: een groep die drie maanden lang moest stretchen voor het lopen, en een groep die dat niet mocht. De belangrijkste conclusie? “Stretchen voor het hardlopen voorkomt noch veroorzaakt blessures.”

Andere factoren bleken wel een rol te spelen bij de kans op blessures, waaronder het wisselen van stretchroutine. Zowel mensen die nooit stretchten en dat nu wel moesten doen, als mensen die altijd stretchten maar dat nu niet mochten, hadden een grotere kans op blessures. Dit is natuurlijk heel interessant voor hardlopers. Want hoewel dit onderzoek laat zien dat het op zich niet uitmaakt of je wel of niet stretcht voor het hardlopen, betekent dit dus dat je vooral moet blijven doen wat je al doet, om blessures te voorkomen.

Bronnen: EurekAlert!, American Academy of Orthopaedic Surgeons

Beeld: Syberpat/CC BY-SA 3.0


Meer Nieuws