Tomaten worden minder lekker in koelkast

Naomi Vreeburg

20 March 2015 16:00

Als je wilt dat tomaten lekker blijven, kun je ze maar beter uit de buurt van de koelkast houden, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Stop jij rijpe tomaten altijd in de koelkast? Leer die gewoonte dan maar snel af als je een smaakvolle lasagne of pizza margherita op tafel wilt zetten. Uit onderzoek van Wageningen University, dat binnenkort in het vakblad Food and Bioprocess Technology verschijnt, blijkt dat de groentes belangrijke aromastoffen verliezen wanneer ze worden bewaard bij koelkasttemperaturen.

Kunstmatige mond

De wetenschappers hebben 20 dagen lang gemeten hoeveel aroma’s vrijkomen wanneer een tomaat gekoeld werd bewaard (bij 4 graden Celsius) en of deze aroma-afgifte herstelt wanneer ze weer op kamertemperatuur (16 tot 22 graden) werden gebracht. Hiertoe bouwden de onderzoekers een kunstmatige mond die het kauwproces nabootste en koppelden deze aan een apparaat dat vluchtige aromastoffen in de lucht kon meten.

Hieruit bleek dat tomaten bij temperaturen van 4 tot 8 graden Celsius al na drie tot vijf uur minder aromastoffen afgeven; wat betekent dat ze smaak verliezen. De groentes na dit tijdsbestek uit de koelkast redden, heeft weinig nut. De aroma-afgifte herstelt zich in de meeste gevallen niet volledig; de lekkere, frisse smaak van de tomaten komt niet meer terug. Na een hele week in de koeling, maken de groentes 90 procent minder aroma’s aan.

30 procent

Bewaar jij tomaten normaal gesproken altijd al buiten de koelkast? Dan ben je een van de weinigen. Slechts 30 procent van de mensen doet dit, zo stelt coördinator van het onderzoek Ernst Woltering in het persbericht. Laten we hopen dat dit er meer worden na deze eye-opener.

Bronnen: Wageningen UR


Meer Nieuws