Toyota-robot kopieert draadloos je bewegingen

kijkmagazine

01-12-2018 13:00:59

robot

De uitrusting mag dan nog wat bulky zijn, de bewegingen van Toyota’s draadloos bestuurde humanoïde robot zien er soepel uit.

We zijn weer een stapje dichterbij robotbesturing van toekomst; geen controllers, maar op basis van echte menselijke bewegingen in de geest van de robots uit de Japanse Gundam, Avatar en Real Steel. Toyota liet afgelopen week weten dat de nieuwste versie van hun humanoïde robot T-HR3 nu voor het eerst geheel draadloos de bewegingen van de bestuurder kan kopiëren.

Lees ook: Robot Atlas legt parcours af

Draadloos

T-HR3, voor ‘Toyota’s derde generatie humanoïde robot’, werd vorig jaar voor het eerst aan de wereld getoond. Toen was er voor de besturing nog het een en ander aan bedrading nodig zijn. Niet meer, liet het bedrijf onlangs weten. Met behulp van een 5G-netwerk zou de ‘piloot’ de robot tot op een afstand van tien kilometer kunnen besturen.

Met behulp van een 5G-netwerk zou de ‘piloot’ de robot op een afstand tot zo’n 10 kilometer kunnen besturen.

Instinctief bewegen

Om met de T-HR3 aan de slag te gaan, stapt de bestuurder in een soort hightech stoel en wordt hij voorzien van de hand-, arm- en beenuitrusting waarmee de ledematen van de bot aangestuurd kunnen worden. Ook krijgt de ‘piloot’ een headset op waarmee hij de wereld door de ogen van de robot kan zien.

Om de bestuurder een nog beter beeld te geven, stuurt T-HR3 het een en ander aan ‘gevoelssignalen’ terug. Deze zogenaamde force feedback wordt ook wel gebruikt bij nieuwere spellen en is in essentie informatie over aanraking. Als T-HR3 bijvoorbeeld iets oppakt, voelt de bestuurder dat.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In het filmpje hierboven kun je zien hoe de T-HR3 vorig jaar al aardig soepeltjes een aantal taken uitvoerde. Volgens het bedrijf zal de robot vooral gebruikt worden doktoren, zorgverleners en patiënten, ouderen en mensen met lichamelijke beperkingen bij te staan.

Bronnen: Toyota, Popular Mechanics

Beeld: Toyota

KIJK 12/2018 complotBen je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws