Trage videochat niet altijd frustrerend

KIJK-redactie

15 October 2011 16:00

Slapende vrouw achter laptop

Videogesprekken via internet gaan vaak gepaard met vertraging. Uit nieuw onderzoek blijkt dat dit in sommige gevallen beter is voor de communicatie.

Communicatiewetenschapper Stacie Renfro Powers en collega’s hebben ontdekt dat wanneer twee vreemden via een videochat een gesprek voeren, ze minder gefrustreerd raken als ze één seconde vertraging hebben dan wanneer ze geen vertraging hebben. Deze resultaten zijn gepubliceerd in Computers in Human Behavior.

“Door de vertraging worden mensen gedwongen beter naar de ander te luisteren om het te kunnen volgen”, legt Renfro Powers de resultaten uit. “Hierdoor denken ze minder na over het lastige gespreksonderwerp, of over de ongemakkelijke situatie waar ze zich in bevinden. Daarnaast hebben ze meer tijd om op non-verbale communicatie te letten.”

Om erachter te komen wanneer vertraging frustrerend is, lieten de onderzoekers zeventig studenten met vreemden praten over twee politieke, controversiële onderwerpen: de presidentsverkiezingen en de oorlog in Irak. Deze onderwerpen werden gekozen zodat er emotionele discussies zouden ontstaan, aldus Powers.

De studenten zaten ieder in een aparte kamer met een camera en een beeldscherm. Ze spraken twee keer tien minuten met de vreemden, de ene keer met vertraging en de andere keer zonder. Na elk gesprek vulden ze een formulier in waarop ze onder meer moesten aangeven hoe gefrustreerd, nerveus en geïrriteerd ze waren.

De deelnemers die tijdens het eerste gesprek vertraging hadden, waren minder gefrustreerd dan degene die geen vertraging hadden. Maar de studenten die tijdens het tweede gesprek vertraging hadden, waren juist meer gefrustreerd dan degene zonder vertraging. Volgens Powers komt dit doordat de deelnemers die in het eerste gesprek geen vertraging hadden, de vreemde al hadden leren kennen zonder moeilijkheden. Bij bekenden is vertraging dus juist frustrerender.

Als je van vertraging wilt profiteren, zul je dus met een onbekende moeten videochatten. Daarnaast moet je gesprek niet gaan over zaken die je nog moet afhandelen of waar je het over eens moet worden met de ander. Dan is vertraging namelijk ontzettend storend, aldus Powers.

Bronnen: Computers in Human Behavior, The Ohio State University via Medical Xpress


Meer Nieuws