Trillende capsule bevordert de stoelgang

KIJK-redactie

05-05-2014 16:00:37

Israëlische onderzoekers hebben een nieuw middeltje tegen constipatie ontwikkeld: een trillende capsule. De pil stimuleert contracties van de darm en helpt zo om je stoelgang te bevorderen.

De capsule, die ongeveer zo groot is als een vitaminepil, bevat een kleine motor en is geprogrammeerd om zes tot acht uur nadat je hem hebt ingeslikt te gaan trillen. Op dat moment bevindt hij zich in de darmen. Het apparaatje pulseert drie keer per minuut; ongeveer even vaak als de darm zelf. De bewegingen zijn daardoor niet te voelen.

Spontane ontlasting verdubbeld

26 patiënten slikten de pil twee keer per week. Volgens de onderzoekers zijn de resultaten veelbelovend. De proefpersonen rapporteerden een toename in spontane ontlasting van twee naar vier keer per week. Ook gaven ze aan minder last te hebben van constipatiesymptomen zoals een moeilijke stoelgang en onvolledige ontlasting. De bijwerkingen van de behandeling bleken bovendien minimaal.

Nu wordt vaak medicatie gebruikt om chronische constipatie te behandelen, maar de helft van de patiënten is daar ontevreden over. Ze klagen bijvoorbeeld over bijwerkingen of melden dat het middel simpelweg niet werkt.

Dubbelblind

De wetenschappers zijn van plan een volgend, dubbelblind onderzoek te doen (dat wil zeggen: zowel onderzoekers als proefpersonen weten niet wie het middel krijgt en wie niet) om de mogelijkheden van de capsule verder te onderzoeken.

Bronnen: Digestive Disease Week, Digestive Disease Week via EurekAlert!, USA TodayPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws