Twee dino’s in één klap: nieuwe soorten ontdekt

Loys Bakker

30 September 2021 16:15

spinosaurus

Paleontologen hebben twee nieuwe dinosoorten ontdekt op het eiland Wight, in het zuiden van Engeland.

Het eiland Wight is tegenwoordig een trekpleister voor toeristen. Veel reizigers zijn benieuwd naar de krijtwitte kliffen aan de zuidelijke stranden. Maar mensen zijn niet de enigen die dit deel van Groot-Brittannië aanlokkelijk vinden. De vele fossielen wijzen erop dat, wat nu een eiland is, tijdens het vroege Krijt werd gedomineerd door dinosaurussen. Paleontologen en dino-enthousiastelingen hebben tussen 2013 en 2017 aan deze kust maar liefst vijftig botten bij elkaar gesprokkeld.

Nu weten wetenschappers van de Universiteit van Southampton het zeker: de gebeenten behoren niet alleen tot twee dinosaurussen, maar tot twee geheel nieuwe soorten, schrijven ze in Scientific Reports.

Lees ook:

Nieuwe familieleden

Het Southampton-team construeerde de vijftig botten tot twee snuiten en twee hersenpannen. Zo kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat het hier om twee verschillende Spinosaurussoorten ging. Anne Schulp, paleontoloog aan de Universiteit van Utrecht en Naturalis laat weten: “Bijvoorbeeld uit de vorm en plaatsing van de tandkassen is al iets te zeggen, en een vergelijking te maken met andere Spinosaurus-achtigen. Zo zie je al dat de snuitpuntjes van de twee verschillende soorten net iets van elkaar verschillen in vorm, breedte en kromming.” En hoewel delen van de schedels aanzienlijk verschillen, kunnen we ze nog wel tot dezelfde Spinosaurus-familie rekenen.

spinosaurus
Riparovenator milnerae
Ceratosuchops inferodios

En dat is bijzonder. Het is namelijk dertig jaar geleden dat er een dino van de Spinosauroidea werd ontdekt in Engeland. Dit familielid, Baryonyx, werd in 1983 bestudeerd door Angela Milner, die onlangs is overleden. Als eerbetoon aan de befaamde paleontoloog hebben de Britse wetenschappers één van de dino’s Riparovenator milnerae genoemd, wat vertaalt naar ‘Milner’s rivierjager’.

De andere soort heet Ceratosuchops inferodios, of ‘gehoornde helreiger met krokodillenkop’. De dino heeft namelijk een groot orbitaal bot. Dit is zijn voorhoofdsbeen, dat onder andere zijn wenkbrauwen en een deel van zijn oogkassen omvat. Zijn voorhoofd is verfraaid met allerlei bulten en hoorns. Maar waar komen die gekke termen rivierjager en helreiger vandaan?

Jagen als een reiger

Aan de fossielen is te zien wat de dinosaurussen aten en hoe ze jaagden, vertelt Schulp: “Kleine verschillen in vorm, snijvlak, kromming en ribbels vertellen al iets over verschillen in specialisatie en functie van de tanden. Dat is hier duidelijk ook het geval.”

Beide soorten waren ongeveer 9 meter lang en hadden een smalle schedel van 1 meter lang, met een spitse snuit. Met hun uitgerekte bek konden ze hard en snel happen naar kleine prooien. Deze jaagstijl is vergelijkbaar met die van een reiger, die met zijn lange snavel vissen en andere zwemmende dieren uit ondiepe wateren pikt. Maar de rivierjagers waren niet uitsluitend piscivoren. Dat wil zeggen, ze aten niet alleen maar vissen. Hun lange koppen waren ook handig tijdens het jagen op kleine landdieren.

Met de nieuwe vondst kunnen de bewoners van Wight nóg meer toeristen verwachten. De fossielen zullen namelijk vertoond worden in een museum op het dino-eiland.

Bronnen: Scientific Reports, ScienceAlert, Phys.org  

Beeld: Scientific Reports

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws