Twee scheepswrakken WOII ontdekt

Naomi Vreeburg

23-10-2014 09:02:05

Een Duitse onderzeeboot en Amerikaans vrachtschip uit de Tweede Wereldoorlog zijn ontdekt op de oceaanbodem.

Twee scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog zijn na 72 jaar gevonden op de bodem van de Atlantische oceaan, vlakbij de kust van de Amerikaanse staat North-Carolina. Het gaat om een Duitse onderzeeboot en een Amerikaans vrachtschip. De vaartuigen zonken tijdens de Slag om de Atlantische Oceaan – de strijd die tussen de Duitse zeemacht, de Kriegsmarine, en de geallieerde vloot werd gevochten.

Bemanningsleden omgekomen

Op 15 juli 1942 was de U-576 op zijn weg terug naar Duitsland, omdat hij door de strijd al was beschadigd. Maar toen de kapitein de Amerikaanse Bluefields zag, kon hij het niet laten om vier torpedo’s af te vuren. Eén daarvan raakte het vrachtschip en binnen enkele minuten zonk het schip naar de oceaanbodem. Alle bemanningsleden wisten het te overleven.

De kapitein van de onderzeeboot had minder geluk. De Amerikanen stuurden meerdere schepen op de U-boot af en ook deze zonk naar de bodem. Slechts 220 meter van de Amerikaanse Bluefields af, zo blijkt nu. Alle 45 bemanningsleden kwamen om.

Oorlogsgraf

De precieze plaats van de wrakken was onbekend, maar zijn nu ontdekt door een team oceaanonderzoekers met behulp van sonar- en remote sensing technologie (zie foto). Tijdens hun onderzoek naar het oceaanmilieu zagen ze schimmen in beeld verschijnen, wat later de wrakken bleken te zijn. De schepen waren nog in herkenbare staat, de uitkijktoren van de U-boot was nog intact.

De plaats waar de Duitse onderzeeboot is gevonden, wordt nu beschouwd als een oorlogsgraf voor de 45 omgekomen zeelui. De plek wordt beschermd onder de internationale wet.

Bron: LiveSciencePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis