Uitvinder redt vissen met lampjes

André Kesseler

02-09-2012 13:00:12

Terwijl Greenpeace in Australië actie voert tegen grote visserschepen als de Nederlandse supertrawler Margiris, won de Brit Dan Watson in Groot-Brittannië een prijs met een beter visnet.

Het probleem van de huidige sleepnetten is niet alleen dat ze enorme hoeveelheden vis uit de oceaan trekken, maar ook dat een deel daarvan ondermaats en dus niet verkoopbaar is. En dus worden er flinke hoeveelheden vissen dood overboord gekieperd. Volgens ontwerper Dan Watson gaat het jaarlijks om maar liefst 27 miljoen ton (!) dode vis. “Britse vissers gooiden vorig jaar twee van de drie gevangen vissen weer overboord en veel van die vissen behoren tot de meest bedreigde soorten”, aldus de ontwerper.

Nu zijn de bestaande mazen in de netten bedoeld om te kleine vissen door te laten, zodat alleen de grotere overblijven, maar volgens Watson gebeurt dat niet. Doordat het net wordt voortgesleept, worden de mazen zo uitgerekt dat ze bijna dicht gaan. En dus bedacht Watson het SafetyNet.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het bijzondere aan dit ontwerp is dat er lichtgevende ringen in zijn aangebracht, die overigens ook in bestaande netten kunnen worden geplaatst. De led-lampjes in de ringen, die kleine vissen moeten helpen om de ‘nooduitgang’ te vinden, worden met oplaadbare batterijen van stroom voorzien of met behulp van een kleine turbine in de ring die wordt aangedreven door het langsstromende water.

Naast de verlichte openingen zorgde Watson er ook voor dat zijn SafetyNet niet over de bodem, maar een meter erboven wordt voortgesleept. Ook dat zorgt evoor dat bepaalde kwetsbare vissoorten kunnen ontsnappen en bovendien dat er minder schade aan de oceaanbodem wordt aangericht.

Watson kreeg voor de eerste plaats in het Britse deel van de James Dyson Award (“Design something that solves a problem“) omgerekend 1150 euro. Als hij ook de internationale editie wint, vangt hij met zijn SafetyNet nog eens 11.500 euro.

Bron: James Dyson Award

Beeld: Dan Watson/James Dyson AwardPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis