US Navy gebruikt al tijdje laserwapen

Naomi Vreeburg

2014-11-17 13:00:33

De Amerikaanse marine blijkt al sinds eind augustus een laserwapen te gebruiken.

De Amerikanen zijn al zeven jaar bezig met het ontwikkelen van een laserwapen voor marineschepen en ze hebben daar tot nu toe 40 miljoen dollar (zo’n 32 miljoen euro) aan uitgegeven. De US Navy heeft nu laten weten dat het transportschip USS Ponce al sinds eind augustus met een lasersysteem van 30 kilowatt in de Perzische golf patrouilleert.

Het systeem staat op het achterdek van het schip en heeft meerdere modi. Het kan bijvoorbeeld een flits afgeven die vijanden moet afschrikken. Mochten ze hier niet voor terugdeinzen, dan kan de laser langzaam tot standje ‘vernietiging’ overgaan. Het wapen kan geen grote vaartuigen uitschakelen, maar kleine Iraanse speedboten en uav’s kan het wel aan.

Laserwapen

Volgens de Amerikaanse marine zal het echter nog wel een tijdje duren voordat ze meer laserwapens gaan inzetten. Het systeem van de USS Ponce moet namelijk nog aan de nodige tests worden onderworpen, waarbij onder meer wordt bekeken of het bestand is tegen het ruige zeemilieu.

Bronnen: Engadget, Bloomberg

Beeld: US Navy


Meer Nieuws

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.