USAF test zwerm van boze ‘wespen’

André Kesseler

11-01-2017 09:00:14

USAF

Twee Amerikaanse F/A-18 jachtvliegtuigen dropten een zwerm drones voor een griezelige test.

Overal ter wereld wordt gewerkt aan zwermtechnologie. Daarbij werken een heleboel robots, op de grond of in de lucht, samen om een klus te klaren. Uiteraard is het Pentagon één van de partijen die erg geïnteresseerd zijn in deze technologie. Tijdens een test in oktober, waarvan de beelden nu naar buiten zijn gebracht, worden maar liefst 103 drones boven het Californische Naval Air Weapons Station China Lake-testterrein gedropt.

Dubbeldekkertjes

Het ging om zogenoemde Perdix-drones. De goedkope, superlichte dubbeldekkervliegtuigjes, ontwikkeld door het Massachusetts Institute of Technology, hebben vleugels van koolstofvezel en een romp van kevlar. De stroom wordt geleverd door een kleine lithiumaccu die een naar achteren gerichte propeller aandrijft.

USAF

Tijdens de test voerden de drones geheel zelfstandig vier verschillende missies uit. Bij drie ervan was het de bedoeling dat ze samen boven een bepaald gebied rond bleven cirkelen, bij de vierde vormden ze een cirkel in de lucht met een middellijn van 100 meter. Ze bepaalden daarbij zelf of de opdracht volbracht was of niet.

Het moet best eng zijn als je ergens in je camouflagepak in een veld ligt en er boven je ineens een zwerm van dit soort dodelijke wespen opduikt. Dat ziet er dan ongeveer zo uit. (Schuifje naar 1:53 als je de rest van de vrijgegeven beelden niet wilt zien.)

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het is de bedoeling dat de drones in de toekomst samenwerken om luchtverkenningen uit te voeren of bijvoorbeeld op jacht gaan naar vijandelijke eenheden. Als die zijn gevonden, kan hun positie eenvoudig worden doorgegeven. Maar de toestelletjes kunnen er, in een soort kamikaze-actie, ook bovenop duiken, waarbij een kleine explosieve lading aan boord afgaat als de drone inslaat.

Bovendien kan een zwerm drones communicatiesystemen storen of heel dicht bij elkaar gaan vliegen, zodat de vijandelijke radarsystemen voor de gek worden gehouden. Door in een strakke formatie te blijven, lijkt het dan net alsof er een groot jachtvliegtuig of een raket aan komt vliegen.

Wanneer de eerste zwermen drones klaar zijn om te worden ingezet, is niet bekend, maar dat gaat niet heel lang meer duren.

Bronnen: MITPopular Mechanics

Beeld: MIT/USAFPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws