Utrecht XTC-hoofdstad van Europa?

KIJK-redactie

30 July 2012 09:00

Elf Europese universiteiten analyseerden rioolwater om het drugsgebruik van negentien steden te achterhalen. Antwerpen, Amsterdam, Eindhoven en Utrecht waren echte drugsuitschieters.

Aan de hand van rioolwatermonsters in negentien verschillende Europese steden, waaronder Parijs, Londen en Barcelona, bleek dat Antwerpen uitblonk in het gebruik van cocaïne (2 gram per duizend man per dag). Utrecht was een ster in XTC-gebruik (0,6 gram per duizend man per dag), Eindhoven in het gebruik van amfetaminen (3 gram per duizend man per dag) en Amsterdam was een ster met cannabis (iets minder dan 0,2 gram per duizend man per dag).

Biomarkers

Deze cijfers zijn bepaald aan de hand van chemische overblijfselen in rioolwater. Sommige van deze chemische stoffen zijn uniek en worden alleen uitgepoept of -geplast na het spuiten, snuiven of slikken van specifieke middelen. Deze zogenoemde biomarkers werden gebruikt voor het analyseren van het gebruik van cocaïne, cannabis, amfetaminen en XTC.

Omdat er metingen waren verricht gedurende één hele week in maart 2011, kon het verloop van het gebruik in beeld worden gebracht. Cocaïne en XTC werden veel meer gebruikt in het weekend dan doordeweeks. In het geval van XTC verdubbelde het gebruik zelfs.

Gedumpte pillen?

Opmerkelijk in het onderzoek waren de resultaten van XTC-gebruik in Utrecht. Dit was ruim acht keer meer dan het Amsterdamse gebruik en ruim tien keer meer dan bleek uit vergelijkbare metingen die eerder waren gedaan in de stad. Een mogelijke oorzaak is dat twee dagen voor het ophalen van rioolwatermonsters een illegaal laboratorium door de politie werd opgedoekt. Het kan zijn dat er toen pillen in het riool zijn gedumpt.

Normaal gesproken wordt drugsgebruik gemeten aan de hand van enquêtes, aangevuld met informatie van ziekenhuizen en de politie. Het nadeel van deze methodes is dat ze een vertekend beeld geven; helemaal wanneer het gaat om illegaal gebruik. Door te kijken naar de hoeveelheid biomarkers in rioolwater is het mogelijk het gebruik heel snel te analyseren en omzeil je het probleem van enquêtes.

Bronnen: Science of The Total EnvironmentAlphaGalileo

Beeld: Bogdan/CC BY-SA 3.0










Meer Nieuws